Conan1982 έγραψε: ↑Παρ Δεκ 31, 2021 10:15 am
AlexD έγραψε: ↑Παρ Δεκ 31, 2021 8:50 am
Καλημέρα!
Δεν είναι τόσο μπασκετικό το θέμα αλλά:
1) δεν νομίζω να έχουμε ασφαλή δεδομένα ακόμα για την Ο, ώστε να λέμε με τέτοια σιγουριά πως θα ειναι ήπια η νοσηση κάποιου. Ναι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και κατά πάσα πιθανότητα είναι έτσι αλλά δεν είναι ακόμα 100% βέβαιο.
2) δεν έχουμε ακόμα κανένα δεδομένο σε σχέση με την Ο και long covid effects. Μπορεί κάποιος παίκτης να νοσησει όντως σχετικά ήπια αλλά μέσα στην χρονιά να έχει θέματα.
3) Εκτός της Ο, παίζει ακόμα και η Δ. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που η Ο έχει επικρατήσει 100%. Δεν είναι βέβαιο δηλαδή ότι έχουν Ο οι παίκτες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, όπως επίσης και επειδή ο ΠΟΥ έβγαλε οδηγίες για καραντίνα 10 ημερών και όχι 5 (για την Ο), καλό θα ήταν η ευρωλιγκα να μην αλλάξει τους κανόνες ακόμα σε σχέση με τις μέρες καραντίνας.
Γενικά, δε ξέρω γιατί σε αυτή τη χώρα έχουμε χαλαρώσει τόσο με τόσους θανάτους και γονατισμενο το εθνικό σύστημα υγείας. Ακόμα και τόσο πιο ήπια να είναι η Ο, με τέτοιο ρυθμό μετάδοσης που έχει είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν πάλι οι άνθρωποι στις ΜΕΘ και άρα και οι θάνατοι το επόμενο διάστημα. Αν είναι ήπια η Ο, μας σώζει μακροχρόνια. ΤΩΡΑ όμως επείγει προσοχή, μάγκες έχουν σκοτωθεί.
Καλή Χρονιά και καλή δύναμη σε όλους, με υπομονή και σύνεση
1-2) Εγώ πάλι νομίζω ότι έχουμε αρκετά δεδομένα από τις άλλες χώρες που είχαν κρούσματα της Όμικρον πριν από εμάς και είναι ξεκάθαρο ότι η νόσηση είναι ήπια με πολύ μικρότερα ποσοστά εισαγωγών, διασωληνώσεων κλπ, απλώς δεν τολμούν να το πουν ξεκάθαρα, αντιθέτως προσπαθούν να μας πείσουν ότι ίσως δεν είναι και ήπια.
3) Αυτό είναι το κρίσιμο κομμάτι νομίζω. Το ότι αυξάνουν τα κρούσματα της Όμικρον με γοργούς ρυθμούς δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι μολύνσεις από τις άλλες παραλαγές, οπότε αν υπήρχε ανάγκη για εμβολιασμό και προστασίας συνεχίζει να υπάρχει ακριβώς για να ανακοπούν οι προηγούμενες παραλλαγές οι οποίες είναι σοβαρότερες και επιπλέον δεν υπάρχει απόδειξη ακόμα ότι η νόσηση από την Όμικρον θα μας προστατεύσει από τις προηγούμενες παραλλαγές.
Μπορώ να δεχτώ με πολύ λίγες επιφυλάξεις ότι για το 1 έχουμε αρκετά δεδομένα*, για το 2 όμως με τίποτα. Στην αρχή της πανδημίας και προ μετάλλαξης Δ, Ο αλλά και εμβολίων, υπολογιζοταν πως ένα 15% όσων νοσησουν θα έχουν συμπτώματα τα οποία θα χρήζουν απλής νοσηλείας (σε νοσοκομείο ή στο σπίτι) και 5% όσων νοσησουν θα χρειαστούν ΜΕΘ (ασυμπτωματικοι είναι περίπου το 40%). Αυτό το 15% σε μεγάλο ποσοστό (αν και όχι ξεκάθαρο ακόμα) θα έχει κάποια long covid effects (κάποιες μελέτες μιλάνε για τα 2/3 όσων έχουν νοσησει και είχαν οποιοδήποτε σύμπτωμα και άρα θα μπορούσε θεωρητικά τα long covid effects να ισχύουν για παραπάνω κόσμο και από αυτό το 15%). Δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα για το πως διαμορφώνεται αυτό το 15% με την επικράτηση της Ο, ούτε πως διαμορφώνεται το (ήδη ασαφές) ποσοστό εκείνων που είχαν συμπτώματα (από Ο) και θα έχουν long covid effects.
Σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε ότι θέλει προσοχή. Και δεν μιλάω μόνο για τον εμβολιασμό. Σίγουρα όσοι παραπάνω εμβολιαστουμε τόσο το καλύτερο και αυτό είναι από τα πιο βασικά, αλλά εξίσου βασικό αυτή τη στιγμή είναι να τηρούμε τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας. Είτε έχουμε εμβολιαστεί, είτε όχι. Στην Θεσσαλονίκη πέρυσι έγινε χαμός μετά από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο και ενώ η Δ είχε μπει στην ζωή μας. Φέτος έχοντας ακόμα Δ και έχοντας και μία Ο να μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από την Δ (ή όποια μεταδίδεται έτσι και αλλιώς 100 φορές παραπάνω από το αρχικό στέλεχος), ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος πανελλαδικά.
Έτσι και αλλιώς φαίνονται αισιόδοξα τα μηνύματα (ακριβώς λόγο του 1) ως προς την διάρκεια της πανδημίας, ίσως να είναι η τελευταία περίοδος που θέλει πολύ προσοχή και μέτρα προστασίας.
*και για το 1 βέβαια, τα δεδομένα έρχονται από χώρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά (ποσοστό εμβολιασμού, μέτρα, πίεση στο σύστημα υγείας κ.α.). Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μέχρι στιγμής μελέτες (με εξαίρεση την περίπτωση της Ν. Αφρικής) υπάρχει ο αστερίσκος πως το υπό εξέταση δείγμα είναι πιθανός παραπλανητικο καθώς όπως γίνεται συνήθως στην αρχή νοσούν περισσότερο νέοι άνθρωποι που κινούνται παραπάνω στην κοινότητα. Μετά τις γιορτές θα βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ακόμα όμως και αν επιβεβαιωθεί πλήρως η πρόβλεψη, αν τα κρούσματα τις επόμενες 2 εβδομάδες είναι 420.000 (με μ.ο τα 30.000 την ημέρα που είναι και υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη εν μέσω εορτών) , και όλα Ο να είναι, και 0,5-1% να είναι το ποσοστό εκείνων που θα χρειαστούν ΜΕΘ, ο απόλυτος αριθμός θα είναι μεγάλος (πάνω από 2000 άνθρωποι), σίγουρα παραπάνω από όσο αντέχει το σύστημα σήμερα έτσι όπως είναι τα πράγματα.
Μακάρι κάτι να κάνω λάθος από όσα έχω διαβάσει αυτές τις μέρες να προκύπτει από κάπου ότι κάτι τελικά δεν είναι έτσι. Αλλά αυτήν την στιγμή βλέπω μια χώρα (με πρώτη πρώτη την κυβέρνηση) σε φάση Yolo, ενώ τα δεδομένα πεισματικά δείχνουν πως θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
ΑΥΤΗ τη στιγμή θέλει προσοχή από όλους. Προσωπικά αποφάσισα να μην ανοίξω τον κύκλο επαφών μου επειδή είναι γιορτές (ίσα ίσα εδώ και 2 εβδομάδες τον έχω κλείσει πάλι δραματικά). Και ειλικρινά πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει γενικά στη χώρα αυτές τις μέρες.
Αυτά είχα να πω. Υγεία πάνω από όλα, εύχομαι να είστε όλοι καλά!