- Αν εκτιμάς ότι το grayzone, είναι χρηματοδοτούμενο από τη Βενεζουέλα ή τη Ρωσία, τότε δύσκολα μπορούμε να κάνουμε κουβέντα.
Δεν ξέρω ποιος κάνει την παραγωγή έγραψα, ξέρω ότι είναι τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση σε πουτινικά μέσα, όπως και στα βενεζολάνικα-μαδουρικά. Διανομή μια χαρά έχουν σε τέτοιου είδους χώρες.
Άσε που δεν είπες κουβέντα για όσα λέει το συγκεκριμένο βίντεο και τα οποία αγνοούσες (το συνάγω από αυτά που λες στο νήμα αλλά και στο τελευταίο σου ποστ) εσύ αλλά κι η πλειοψηφία όσων ζούνε στην ελέυθερη Δύση.
Ξαναγράφω ότι επειδή οι συγκεκριμένοι είναι καθημερινότητα στη χώρα που ζω (τον περισσότερο καιρό τέλος πάντων) και καμια δυο άλλες που κινούμαι (ή που κινούμουν, η πρώην μου είναι Βενεζολάνα, έχω πάει πάνω από 45 φορές κι έχω μείνει συνολικά πάνω από έτος) τους βλέπω πολύ συχνά. Βλέπεις στις μη δυτικές χώρες δεν επιλέγουμε και τι βλέπουμε ακριβώς, μονοπώλιο είναι η τηλεόραση σε πολλά από τις χώρες τα καθεστώτα των οποίων στηρίζουν με πάθος οι συγκεκριμένοι.
Δεν είπα ούτε αν συμφωνώ, ούτε αν διαφωνώ. Είπα ότι δεν είναι κανένα μυστικό, συγκεκριμένη ρητορική είναι (πουτινική στη συγκερκιμένη περίπτωση, όποιο πουτινικό μέσο κι αν ανοίξεις τα ίδια λέει), όσοι περνάμε χρόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα την ακούμε καθημερινά και σίγουρα δεν είναι η μία και μοναδική αλήθεια. Σε πολλά νομίζω ΄ότι ξέρουν τι λένε (περισσότερα πιο κάτω), σε άλλα είναι επικίνδυνα παραπληροφορήσαντες, σε άλλα μου θυμίζουν μια σημείωση που έγραφε μια καθηγήτριά μου όταν έβλεπε κακή μετάφραση: "Atenta contra la logica", δηλαδή "επιχειρεί κατά της λογικής"

.
- Το ΝΑΤΟ( όταν μπορεί) σκοτώνει με πυραύλους κάτι μελαμψούς Ιρανούς στρατηγούς στη χώρα τους.
Θα συμφωνήσουμε αν αντί για "μπορεί" βάλουμε τη λέξη "θέλει". Δεν έχει κανένα συμφερον να εμπλακεί στη συγκεκριμένη διαμάχη. Βασικά, έχει πολύ περισσότερα οφέλη αν δεν εμπλακεί καθόλου. Μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους έξω από το χωρό, άλλος χάνει, αντιμετωπίζει ενιαίο μέτωπο, μετράει χιλιάδες νεκρούς, ανγκάζεται και υποχωρεί στα αιτήματά του.
Τι θα περίμενα να κάνει; ΜΑ αυτό που κάνει πάντα. Λίγο εξαγωγή "ντεμόκρασι". Δηλαδή αυτό που κάνει όταν αισθάνεται ισχυρό.
(Εσύ οκ, είσαι τυχερός και μπορείς και ταξιδεύεις ανά πάσα στιγμή, αλλά τη Δύση αποθεώνεις σταθερά).
Δε νομίζω ότι αποθεώνω τη Δύση. Έχω όμως μια τεράστια απέχθεια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, αριστερά ή δεξιά. Καθεστώτα όπου στους γείτονές μας γίνεται ηλεκτροσόκ επειδή τόλμησαν ψηφίσουν ΟΧΙ σε δημοψήφισμα (μυστική ή ψήφος κατά τα άλλα!

), που τρώνε 28 χρόνια φυλακή μετά από εξάλεπτη δίκη επειδή πήγαν σε μια διαδήλωση κι όπου συγγενείς μας εξαφανίζονται επειδή έκαναν ρεπορτάζ ξυλοκοπούνται από κυβερνητικές ομάδες επειδή δεν πήγαν σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση. Δεν τα συμπαθώ καθόλου, νομίζω δικαιολογημένα. Δεν αποθεώνω τη Δύση, αλλά τη θεωρώ ένα πολύ πολύ καλύτερο μέρος για να ζει κανείς. Κι ας μη ζω εκεί, παρότι έχω τη δυνατότητα. Το θλιβερό είναι πως όσοι ξέρω που δε ζουν στη Δύση δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να πάνε εκεί, έχουμε χάσει πολλούς φίλους, γείτονες, συμφοιτητές σε τέτοιες ιστορίες, εδώ και δεκαετίες πια.
Αν όλα αυτά συνειστούν διαλακτικές ή και χίπικες ΗΠΑ, έχει καλώς. Δεν χαλάω χατήρι.
Χίπικες δεν ήταν ποτέ οι ΗΠΑ, όπως δεν είναι ποτέ καμία υπερδύναμη, ακόμη και περιφερειακή. Ούτε η Ρωσία είναι, ό,τι μπόρεσε έκανε ο Πούτιν για να φορτώσει αιμοσταγείς δικτάτορες στη γειτονιά του, από το Ουζμπεκιστάν με τις μαζικές σφαγές μέχρι τους Λουκασένκους και τους παλαβιάρηδες που έχουν καταδικάσει ζάμπλουτες χώρες όπως το Τουρκμενιστάν σε πληθυσμιακή φτώχεια με καθεστώτα βορειοκορεάτικης
έμπνευσης όπου ο πρόεδρος φτιάχνει χρυσά αγάλματα στονε αυτό του που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο και οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να αποστηθίζουν το (βλακώδες) βιβλίο του για να διοριστούν στο δημόσιο ή να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, όπου τα παιδιά καταδίδουν τους γονείς κι άλλα τέτοια κιμιλσουνγκιστικά.
Κοντολογίς το ΝΑΤΟ (λέγε με ΗΠΑ) έχει μαζευτεί λόγω δικών του οικονομικών θεμάτων, λόγω εσωτερικών (ΗΠΑ) αλλά και στρατιωτικής ανόδου της Ρωσίας και της Κίνας. Και επί του παρόντος δεν μπορεί να κάνει και τίποτε, αλλιώς θα είχε κάνει.
Δε θέλει, δεν είναι βλάκες. Άλλος παρασύρθηκε και την πάτησε. Στη ζωή δεν κανουμε ό,τι μπορούμε, αλλά ό,τι μας συμφέρει, όταν σκεφτόμαστε λογικά.
Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποια "νότι μπόις" έχουν ρίξει τα πυρηνικά σε τούτον εδώ τον πλανήτη. Όταν θεωρούσαν ότι μόνο αυτοί θα τα είχαν ( "δε τσόζεν ουάν" και δε συμμαζεύεται). Εγώ θα το θυμίζω όπως και το 90+%| απο΄το 91' (τέλος της ιστορίας που λέγε κι ο φίλος μας ο Φράνσις)| των επεμβάσεων ανά τον πλανήτη που έχουν υπογραφή ΝΑΤΟ (λέγε με ΗΠΑ).
Καμία διαφωνία, αν μιλάμε για στρατιωτικές επεμβάσεις. Για πολιτικές έχει καλό μερίδιο ο κύριος Πούτιν, γείτονα για γείτονα δεν άφησε και μερικούς μη γείτονες επίσης. Συμπτωματικά μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα δημιούργησε, όπου ο κόσμος υποφέρει.
Για το πρόβλημα της ακροδεξιάς στη Ρωσία ναι, σε έχω διαβάσει, το έχεις πει και συμφωνώ. Όπως συμφωνώ και στα όσα έγραψες για το θινκ τανκ των Αμερικανών, με ψυχρή λογική να το δει κανείς, αυτοί είναι οι στόχοι τους, δε χρειάζεται καν να ψάχνεις έγγραφα, ξεκάθαρη είναι η πολιτική τους, όπως είναι ξεκάθαρη και του Πούτιν (ακόμη πιο μακιαβελική για μένα). Όλοι να επικρατήσουν προσπαθούν σε αυτόν τον πλανήτη, ανέκαθεν, από τη λίθινη εποχή. Το ερώτημα (κυνικό ή όχι, πραγματικό είναι) ποιος μας συμφέρει εμάς να επικρατήσει, ο ακροδεξιός ολοκληρωτισμός ή η έστω ελλειματική, προβληματική, με έλλειμμα δημοκρατίας Δύση;
- Σχετικά με το αν μπορούν να αποκαλούνται αντί- Ναζί οι Ρώσοι λόγω της εποποιίας στον Β' παγκόσμιο πόλεμο αλλά και της καταστροφής των Αζόφ (επίσημος φορέας του Ουκρανικού στρατού, κοινοβουλίου που κατευθύνει την πολιτική της χώρας του εκεί που αυτό θέλει) όσο και να διαφωνείς- και μάλιστα ριζικότατα- δε λέει και πολλά. Εδώ δεν είναι θέμα γνώμης/οπτικής αλλά καταγραφής της πραγματικότητας.
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω πλήρως στο εντελώς διογκωμένο θέμα της επιρροής των Αζόφ σε μια χώρα που πήραν 2% οι ακροδεξιοί. Μάλλον παράδοξο είναι να λέμε ότι κάνει αποναζικοποίηση ο άνθρωπος που χρηματοδοτεί την ακροδεξιά από το Ζεμούρ μέχρι το Μιχαλολιάκο. Σα να λέμε θα κάνουμε ημερίδα για το πώς θα αποφευχθούν τα στημένα παιχνίδια και θα είναι κεντρικός ομιλητής ο Μπέος. (oh wait! αυτό έγινε!!!

)
Η Ουκρανία είναι η πατρίδα των Νεο- ναζί του κόσμου. Οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό κυβερνάνε/κυβερνούσαν τη χώρα τους σε ρόλο υποβολέα. Έχουμε να το δούμε απο τις μέρες της Βαίμάρης.
Δες το λίγο και θα βρεις άκρη. Αν θες.
Φοβάμαι ότι έχουμε εντελώς διαφορετικές πηγές πληροφόρησης. Ένας από τους δυο μας είναι εντελώς θύμα παραπληροφόρησης.
Δεν έχεις πει κουβέντα για το τι γινόταν στο Ντονμπάς από το 14'. Ή δεν το ξέρεις ή δεν σε ενδιαφέρει. Αλλά πρέπει να μιλήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα κι όχι ακροβατώντας από τα "ταξίδια/εμπειρίες σου" σε κατά το δοκούν και ατάκτως εριμμένες απαντήσεις που νόημα δεν βγάζουν.
Αυτό που έγινε χρειαζόταν εισβολή και πόλεμο μηνών, ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων για να λυθεί ή μπορούσε να είχε λυθεί πιο μετριασμένα και δε θα έλεγε και κανείς πολλά για τον Πούτιν; Και στην Κύπρο υπήρχαν σοβαρά θέματα με την τουρκόφωνη μειονότητα, δικαιολογούμε τον Αττίλα;
Νόμιζα ότι ήταν σαφής η αναφορά για το ταξίδι και πώς συνδέεται με τη συζήτηση: πώς λες αντιναζί ένα κράτος όπου ρατσιστικές αναρτήσεις σηκώνονται απέναντι από το Κρεμλίνο με αναφορές σε πιθήκους, μαϊμούδες, μαύρους και ομοφυλόφιλους σε καθημερινή βάση; Είναι αυτός ο ορισμός των αντιναζί; Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί κανείς να πει τον Πούτιν αντιναζί, οριακά λιγότερο ναζί του Κασιδιάρη είναι.
Αυτά κομπάδρε. Να έχεις πάντα την τύχη που έχεις που με τη δουλειά σου μπορείς και ταξιδεύεις χωρίς να έχεις έγνοιες.
Πρώτον για μένα δεν ταξιδεύω με τη δουλειά μου, ταξιδεύω εκτός δουλειάς με τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου. Η δουλειά μου για μένα δεν είναι ταξίδι, δουλειά είναι, όπως είναι για έναν πλασιέ ή έναν πιλότο (άσχετα αν τους αρέσει να πουλάνε ή να πετάνε αντίστοιχα). Αλλά ταξιδεύω όταν δεν δουλεύω, όταν εργάζομαι δεν είναι ταξίδι, δε βλέπω αυτά που θέλω, δε μιλάω με αυτούς που θέλω, δεν πάω εκεί που θέλει η καρδιά μου (κι ας μου αρέσει ΠΟΛΥ η δουλειά μου). Όταν σταματάω να δουλεύω παίρνω το σακιδιάκι μου και πάω με τραίνα, ωτοστόπ, και ταξιδεύω για μήνες συνήθως σε όποια ήπειρο διαλέξω, καμία σχέση με τη δουλειά μου δεν έχει το χόμπι μου, και κουρέας/ηθοποιός/δικηγόρος να ήμουν το ίδιο θα έκανα, θα έκλεινα το κουρείο και θα ταξίδευα κάποιους μήνες το χρόνο.
Δεύτερον μια χαρά έγνοιες έχω, όπως όλοι, γιατί εξαρτώνται από μένα άνθρωποι που δε ζουν στην άνετη Δύση (με τα μετριασμένα της προβλήματα) αλλά υποφέρουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν ξέρουν τι θα φάνε αύριο, αν θα συλληφθούν επειδή ψιθύρισαν ότι έχουν χαμηλό μισθό ή πόσες ώρες θα περιμένουν στην ουρά για ένα σάπιο λουκάνικο που τους δίνουν οι κοτερούχοι κυβερνώντες τους κι αν δεν ήταν γι αυτούς θα ζούσα αλλού. Ναι, τυχερός είμαι που ταξιδεύω, ανοίγει τα μάτια. Ή δίνει την ψευδαίσθηση ότι το κάνει, δε διαφωνώ, το έχω πάθει κι ίσως να το παθαίνω ακόμη. Αλλά είναι εθιστικό το ρημάδι.
Σε κάτι τέτοια πάντα θα σου θυμίζω το ρητού του Κομφούκιου: ¨Μπορείς να δεις τον κόσμο, ακόμα κι αν ατενίζεις από το παράθυρό σου".
Το πρόβλημα είναι τι φίλτρο βάζεις στο παράθυρό σου. ΘΑ σου δώσω ένα παράδειγμα για τους grayzone: τους έχω δει να γελάνε ή να ειρωνεύονται καταγγελίες ανθρώπων που βασανίζονται σε κάποια από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που υπερασπίζονται. Δεν ξέρουμ δηλαδή εμείς που τα ζούμε καθημερινά τι τραβάνε οι γείτονές μας, ποιος συμφοιτητής βασανίστηκε ή η αδερφή ποιας πρώην απολύθηκε και ξυλοκοπήθηκε γι αυτό που ψήφισε, αλλά ξέρουν αυτοί από το βολικό τους στούντιο και ειρωνεύονται κιόλας. Τους έχω δει να διαψεύδουν με μανία τις καταχρήσεις βίας στο Θιβέτ όταν στα ταξίδια μου πολλοί Θιβετιανοί μας έδειχναν τις κομμένες θηλές τους από τα βασανιστήρια της κινεζικής αστυνομίας, δεν ήταν ηθοποιοί αυτοί. Ναι, στο να βγάζουν τα άπλυτα των ΗΠΑ για την ανάμιξή τους στα εσωτερικά των άλλων χωρών είναι πάρα πολύ καλοί (καμία αντίρρηση, η κουβανική κυβέρνηση επίσης είναι εξαιρετική στην κατάδειξη αυτών, δεν είναι κάτι άγνωστο, ποιος αφελής δεν τα ξέρει; ) αλλά για το τι γίνεται στο εσωτερικό της κάθε χώρας θα μου επιτρέψεις να έχω αμφιβολίες, με δεδομένο το πάθος με το οποίο υπερασπίζονται καθεστώτα γνωστά (σε προσωπικό επίπεδο, δεν τα διάβασα, δεν τα είδα σε βίντεο) για τα εγκλήματά τους, από το Ιράν μέχρι τη Νικαράγουα. Τι αμφιβολίες δηλαδή, βεβαιότητα. Αν θες να δεις τι επιρροή έχουν οι Αζοφ πχ μπορείς να μιλήσεις με Ουκρανούς, να ταξιδέψεις στην Ουκρανία να διαβάσεις και την άλλη άποψη και από δυο μυωπικές απόψεις να βγάλεις ένα συμπέρασμα. Στα δικά μου μάτια οι συγκεκριμένοι κάνουν ως πηγή ενημέρωσης για κάποια πράγματα και σε άλλα είναι φορ δε μπαζ, ή ιδέα δεν έχουν ή εκτελούν συμβόλαια.
Αλλά μπορούμε να βάλουμε το αυτί στις ράγες του τραίνου και να ακούσουμε τη λοκομοτίβα που προαναγγέλει την αρχή του τέλους των "ένδοξων ημερών" των ΗΠΑ.
Συμφωνώ, εδώ και καιρό συμβαίνει, σταθερά κιόλας.
Εγώ σε αυτή τη ζωή που μου απομένει (που πριν από λίγους μήνες νόμιζα -έτσι μου είπαν οι γιατροί- ότι είναι πολύ πολύ μικρή, αλλά πλεόν ελπίζω πως είναι μερικές δεκαετίες) θέλω να κάνω ό,τι μπορώ να βοηθήσω τους δικούς μου ανθρώπους, να δω τον κόσμο όλο (έχουμε ακόμη στόχους, όταν σταματήσει "το ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει" που λένε και οι Τρύπες θα με πάρει από κάτω) και να απολαμβάνω το φαγητάκι και το μπασκετάκι. Γι αυτό το τελευταίο είμαστε εδώ μέσα. Αυτό μας ενώνει , χάρη σε αυτό γνωριστήκαμε καλέ μου φίλε, κι ας διαφωνούμε όμορφα σε όλα τα άλλα (που διαφωνούμε σε λιγότερα από όσα νομίζεις).

Εγώ σε εκτιμώ πολύ κι ας διαφωνούμε.
Μ' αυτά και μ' αυτά δεν πρόλαβα να αντικαταστήσω το Jaren Jackson με το Χάρελ και πάπαλα οι ελπίδες να περάσω στον τελικό του fantasy.

Χαλάλι μωρέ. (το ποστ γράφτηκε τη Δευτέρα, ας όψονται τα τεχνικά προβλήμαστα και ο κοβίντ που μας χτύπησε την πόρτα).