Fiba και "νατουραλιζέ"

Συντονιστής: Captains

Άβαταρ μέλους
Coach Periklis

allstar
Reactions: 2254
Αγαπημένη θέση: SG
Αγαπημένος παίκτης: Σπανούλης , Kobe Bryant
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Προειδοποιήσεις: 0

Πέμ Ιουν 20, 2024 2:34 pm

GK_23 έγραψε:
Πέμ Ιουν 20, 2024 2:24 pm

Δεν υπερασπίζομαι την προσέγγιση της FIBA αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αιτιολογήσει την απόφασή της να μην υιοθετεί τους αντίστοιχους κανονισμούς της FIFA. Δεν είμαι σίγουρος αν οι κανόνες της FIFA είναι τελικά πιο αυστηροί. Για παράδειγμα, για τη FIBA o Dorsey και ο Mitrou-Long είναι νατουραλιζέ ενώ για την FIFA όχι.

Η μεγάλη διαφορά του μπάσκετ σε σχέση με το ποδόσφαιρο είναι το γεγονός πως υπάρχει μία χώρα (ΗΠΑ) η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό διασποράς άλλων χωρών (πχ Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, αφρικανικές χώρες, χώρες της Καραϊβικής κλπ) και ταυτόχρονα παράγει όσους παίκτες δεν παράγουν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου μαζί. Αν η FIBA υιοθετούσε τους κανόνες της FIFA, τότε αύριο το πρωί η Ελλάδα θα μπορούσε να κατεβάσει 12άδα με όλους τους παρακάτω παίκτες: Dorsey, Mitrou-Long, Auguste και (εφόσον συμπληρώσει πενταετία παραμονής στη χώρα), Walkup. Κάτι αντίστοιχο, σε υπερθετικό βαθμό, θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες της Καραϊβικής (Τζαμαϊκα, Αϊτή, Μπαχάμες, Δομινικανή Δημοκρατία κλπ). Να κατεβάσουν δηλαδή ακόμα και 12άδα παικτών που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και μάθει μπάσκετ στις ΗΠΑ και απλώς έχουν ρίζες από τη χώρα για την εθνική της οποίας θέλουν να αγωνιστούν. Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η FIBA γιατί αφενός θεωρεί ότι έτσι θα αλλάξει δραματικά το status των εθνικών ομάδων και αφετέρου πιστεύει πως οι υπάρχοντες κανονισμοί υποχρεώνουν, κατά κάποιο τρόπο, τις ομοσπονδίες να επενδύσουν στην παραγωγική διαδικασία.
Δεν ξέρω ρε γαμωτο , μου φαίνεται εντελώς άδικο να μην μπορούν να παίζουν εθνική παίκτες που έχουν μάνα Ελληνίδα ( και αντίστοιχα στις άλλες χώρες ) και να λογίζονται νατουραλιζε, σε περίπτωση που θέλουν να παίξουν σε κάποιο τουρνουά με κάποια εθνική ομάδα ( πχ ο Ντόρσεϊ δεν δίνει δεκάρα, ίσως οι Μήτρου Λονγκ να ήθελαν ίσως όχι )

Αλλά εφόσον έχουν γονέα το βρίσκω εντελώς λάθος

Χιλιοειπωμενη συζήτηση που δεν ξέρω αν έχει και νόημα πια

0
"ο Ολυμπιακός δεν αγοράζεται, είναι κάτι τεράστιο, είναι μία ιδέα"
Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

allstar
Reactions: 3010
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Πέμ Ιουν 20, 2024 2:38 pm

Coach Periklis έγραψε:
GK_23 έγραψε:
Πέμ Ιουν 20, 2024 2:24 pm

Δεν υπερασπίζομαι την προσέγγιση της FIBA αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αιτιολογήσει την απόφασή της να μην υιοθετεί τους αντίστοιχους κανονισμούς της FIFA. Δεν είμαι σίγουρος αν οι κανόνες της FIFA είναι τελικά πιο αυστηροί. Για παράδειγμα, για τη FIBA o Dorsey και ο Mitrou-Long είναι νατουραλιζέ ενώ για την FIFA όχι.

Η μεγάλη διαφορά του μπάσκετ σε σχέση με το ποδόσφαιρο είναι το γεγονός πως υπάρχει μία χώρα (ΗΠΑ) η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό διασποράς άλλων χωρών (πχ Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, αφρικανικές χώρες, χώρες της Καραϊβικής κλπ) και ταυτόχρονα παράγει όσους παίκτες δεν παράγουν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου μαζί. Αν η FIBA υιοθετούσε τους κανόνες της FIFA, τότε αύριο το πρωί η Ελλάδα θα μπορούσε να κατεβάσει 12άδα με όλους τους παρακάτω παίκτες: Dorsey, Mitrou-Long, Auguste και (εφόσον συμπληρώσει πενταετία παραμονής στη χώρα), Walkup. Κάτι αντίστοιχο, σε υπερθετικό βαθμό, θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες της Καραϊβικής (Τζαμαϊκα, Αϊτή, Μπαχάμες, Δομινικανή Δημοκρατία κλπ). Να κατεβάσουν δηλαδή ακόμα και 12άδα παικτών που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και μάθει μπάσκετ στις ΗΠΑ και απλώς έχουν ρίζες από τη χώρα για την εθνική της οποίας θέλουν να αγωνιστούν. Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η FIBA γιατί αφενός θεωρεί ότι έτσι θα αλλάξει δραματικά το status των εθνικών ομάδων και αφετέρου πιστεύει πως οι υπάρχοντες κανονισμοί υποχρεώνουν, κατά κάποιο τρόπο, τις ομοσπονδίες να επενδύσουν στην παραγωγική διαδικασία.
Δεν ξέρω ρε γαμωτο , μου φαίνεται εντελώς άδικο να μην μπορούν να παίζουν εθνική παίκτες που έχουν μάνα Ελληνίδα ( και αντίστοιχα στις άλλες χώρες ) και να λογίζονται νατουραλιζε, σε περίπτωση που θέλουν να παίξουν σε κάποιο τουρνουά με κάποια εθνική ομάδα ( πχ ο Ντόρσεϊ δεν δίνει δεκάρα, ίσως οι Μήτρου Λονγκ να ήθελαν ίσως όχι )

Δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι για την "αγάπη" προς την πατρίδα που μέχρι τα 16 δεν τους είχε νοιάξει να βγάλουν υπηκοότητα;

0
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Coach Periklis

allstar

Πέμ Ιουν 20, 2024 2:44 pm

nikolas_asteri έγραψε:
Coach Periklis έγραψε:

Δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι για την "αγάπη" προς την πατρίδα που μέχρι τα 16 δεν τους είχε νοιάξει να βγάλουν υπηκοότητα;
Δεν αναφέρθηκα πουθενά σε αγάπη για την πατρίδα. Είναι ξεκάθαρο ότι πχ ο Ντόρσεϊ δεν δίνει δεκάρα τσακιστη

Και στα 16 μπορείς να κρίνεις μόνο τον γονέα, που και πάλι δεν μου λέει κάτι

Εγώ αναφέρθηκα καθαρά αθλητικά - μπασκετικά, αν ένας Αμερικανός με Ελληνίδα μάνα θα ήθελε, έστω για να φανεί όπως ο Ντόρσεϊ, να παίξει ένα τουρνουά με άλλη χώρα που έχει όντως ρίζες δεν θα έπρεπε να θεωρείται νατουραλιζε

0
tarp7

allstar
Reactions: 2120

Πέμ Ιουν 20, 2024 4:25 pm

Coach Periklis έγραψε:
nikolas_asteri έγραψε:

Δεν αναφέρθηκα πουθενά σε αγάπη για την πατρίδα. Είναι ξεκάθαρο ότι πχ ο Ντόρσεϊ δεν δίνει δεκάρα τσακιστη

Εγώ αναφέρθηκα καθαρά αθλητικά - μπασκετικά, αν ένας Αμερικανός με Ελληνίδα μάνα θα ήθελε, έστω για να φανεί όπως ο Ντόρσεϊ, να παίξει ένα τουρνουά με άλλη χώρα που έχει όντως ρίζες δεν θα έπρεπε να θεωρείται νατουραλιζε
Τέτοιες περιπτώσεις δικαίως δεν παίζουν. Τι θα κερδίσει το ελληνικό μπάσκετ αν φανεί ο Ντόρσεϊ που σκασιλα του για τη χώρα

0
Άβαταρ μέλους
GK_23

allstar
Reactions: 2523
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: SGA, Andrew Bogut

Πέμ Ιουν 20, 2024 4:31 pm

nikolas_asteri έγραψε:
Υπάρχουν χιλιάδες ελληνικής καταγωγής άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό και αγαπούν την Ελλάδα, χωρίς να έχουν εκδόσει ποτέ ελληνικό διαβατήριο. Αν δεν τη χρειάζονται πρακτικά την ελληνική υπηκοότητα, τότε γιατί να μπουν στη διαδικασία να την αποκτήσουν; Νομίζω ότι είναι άστοχο το επιχείρημα.

Όσον αφορά την κουβέντα αυτή καθεαυτή, νομίζω πως έχει εξαντληθεί το θέμα από τη στιγμή μάλιστα που η FIBA δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τους κανονισμούς της.

2
2 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

allstar
Reactions: 3010
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Πέμ Ιουν 20, 2024 4:37 pm

GK_23 έγραψε:
Πέμ Ιουν 20, 2024 4:31 pm
nikolas_asteri έγραψε:
Υπάρχουν χιλιάδες ελληνικής καταγωγής άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό και αγαπούν την Ελλάδα, χωρίς να έχουν εκδόσει ποτέ ελληνικό διαβατήριο. Αν δεν τη χρειάζονται πρακτικά την ελληνική υπηκοότητα, τότε γιατί να μπουν στη διαδικασία να την αποκτήσουν; Νομίζω ότι είναι άστοχο το επιχείρημα.

Όσον αφορά την κουβέντα αυτή καθεαυτή, νομίζω πως έχει εξαντληθεί το θέμα από τη στιγμή μάλιστα που η FIBA δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τους κανονισμούς της.
Ναι, δεν ήταν και η λαμπρότερη στιγμή μου ομολογώ. Αλλά... σαν Έλληνας που μπορεί να έχω παιδιά στο εξωτερικό, μου φαίνεται αδιανόητο να μην είναι ψηλά στη λίστα από τη γέννηση του παιδιού αυτό το γραφειοκρατικό. Έστω και για να κάνεις τη ζωή τους ευκολότερη στο μέλλον όσον αφορά στη χώρα από την οποία κατάγεσαι. Όπως είπε κάποιος πιο πάνω είναι περισσότερο (εξ'ολοκλήρου) θέμα του γονιού παρά του παιδιού.

0
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Coach Periklis

allstar

Πέμ Ιουν 20, 2024 5:44 pm

tarp7 έγραψε:
Πέμ Ιουν 20, 2024 4:25 pm
Coach Periklis έγραψε:

Τέτοιες περιπτώσεις δικαίως δεν παίζουν. Τι θα κερδίσει το ελληνικό μπάσκετ αν φανεί ο Ντόρσεϊ που σκασιλα του για τη χώρα
Γιατί είναι ΤΟΣΟ δύσκολο να συνεννοηθούμε;;;

Αυτό που λέω σε τόσα ποστ είναι ότι θεωρώ άδικο ένας που έχει μάνα Ελληνίδα να θεωρείται νατουραλιζε και να μπαίνει στο ίδιο σακι με τους Γουοκαπ αυτού του κόσμου

Το αν αγαπάει την πατρίδα δεν το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ούτε γιατί δεν πήρε υπηκοότητα πριν τα 16. Γιατί δεν καταλαβαινομαστε σήμερα

1
1 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Giwrgos_AEK

nba
Reactions: 1027
Αγαπημένη θέση: PF
Αγαπημένη ομάδα: Aek

Κυρ Ιούλ 28, 2024 6:51 pm

και στις γυναικες τα ιδια

https://www.sport24.gr/basket/olympiako ... 56970.html

0
Άβαταρ μέλους
Giwrgos_AEK

nba
Reactions: 1027
Αγαπημένη θέση: PF
Αγαπημένη ομάδα: Aek

Τρί Αύγ 20, 2024 6:41 pm

0
JohnnyPao

champion
Reactions: 2449
Αγαπημένος παίκτης: Bogdan Bogdanovic
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star
Προειδοποιήσεις: 2

Τρί Αύγ 20, 2024 8:15 pm

Giwrgos_AEK έγραψε:
Τρί Αύγ 20, 2024 6:41 pm
https://www.sdna.gr/mpasket/1227438_o-n ... i-toyrkias
Πρώτη σκέψη : ΣΟΚ , κοιμάται ο Λιολιος , ας μείνουμε εμείς με Γουοκαπ αντι να βάλουμε τον Ναν δίπλα στον Γιάννη.

Δεύτερη σκέψη : Χαχαχαχ μα καλά τι π@υστης (με τι καλή έννοια, εννοώ γάτος) είναι αυτός ο Αταμαν, χωρίς να χάσει χρόνο τσιμπάει Ναν για την εθνική του ομάδα και φτιάχνει ομαδαρα, μιλάμε ο άνθρωπος είναι winner και μάλλον με τρομερή πειθώ.

Τρίτη σκέψη : όσο κι αν αγαπάνε οι φίλοι του οσφπ τον Γουοκαπ, όσο και αν όλοι αναγνωρίζουμε πως ο παίχτης δίνει ότι έχει και δεν έχει για την εθνική ομάδα, είναι πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ ανάγκη να βρούμε έναν πιο ταιριαστό νατουραλιζέ. Είναι μια συζήτηση το αν θέλουμε νατουραλιζέ ή όχι και μια άλλη κουβέντα το : απτη στιγμή που αποφασίσαμε να έχουμε νατουραλιζέ, ας έχουμε τον σωστό. Με έναν παίχτη παρόμοιο του Ναν η εθνική μπορεί να πάρει μια μεγάλη ανάσα για τα επόμενα χρόνια, οποίους κι αν βάλεις δίπλα σε Ναν και Γιάννη, είσαι αυτόματα φαβορί για μετάλλιο, ειδικά σε Ευρωμπάσκετ. Πρέπει να ρίξουμε τα δίχτυα μας και να κάνουμε κινήσεις για να βρούμε τέτοιον παίχτη, αν όχι τον ίδιο τον Ναν.

ΥΓ. Διέψευσε την είδηση κι ο ίδιος ο Αταμαν κι ο μάνατζερ του Ναν, μπορεί να ήταν μούφα η φήμη, μπορεί όμως και να ισχύει και να θέλουν να θολώσουν τα νερά γιατί ακόμα έχει πολύ δρόμο η διεξαγωγή διαβατηρίου και δεν θέλουν ντόρο μέχρι να γίνει κάτι επίσημα. Οριακά είναι αιτία ελληνοτουρκικου πολέμου κάτι τέτοιο, λολ.

0
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion
Reactions: 6628
Αγαπημένη θέση: SG, C

Τρί Αύγ 20, 2024 8:31 pm

ο δπγ εχει βγαλει ανακοινωση οτι δεν θελει παικτες του να ελληνοποιηθουν..Δεν ειναι βεβαια και σταθερος στις αποψεις του :lol: Παντως αν ο ναν θελει να παιζει σε εθνικες επρεπε ηδη να του εχουν κανει προταση.. Ασχετως φιτ και ξεφιτ ειναι ισως και ο καλυτερος παικτης στην ευρωλιγκα..το ταλεντο του δεν το βρισκεις ευκολα..Το να τον παρουν αντιπαλοι μας ενω πληρωνεται κιολας στην ελλαδα ειναι τραγικο.

οι τουρκοι λενε κιολας οτι ο μπιμπεροβιτς απο νατουραλιζε θα αγωνιζεται σαν τουρκος..μας δουλευουν?

1
1 Εικόνα
JohnnyPao

champion

Τρί Αύγ 20, 2024 8:40 pm

shaq7 έγραψε:
ο δπγ εχει βγαλει ανακοινωση οτι δεν θελει παικτες του να ελληνοποιηθουν..Δεν ειναι βεβαια και σταθερος στις αποψεις του :lol: Παντως αν ο ναν θελει να παιζει σε εθνικες επρεπε ηδη να του εχουν κανει προταση.. Ασχετως φιτ και ξεφιτ ειναι ισως και ο καλυτερος παικτης στην ευρωλιγκα..το ταλεντο του δεν το βρισκεις ευκολα..Το να τον παρουν αντιπαλοι μας ενω πληρωνεται κιολας στην ελλαδα ειναι τραγικο.

οι τουρκοι λενε κιολας οτι ο μπιμπεροβιτς απο νατουραλιζε θα αγωνιζεται σαν τουρκος..μας δουλευουν?
Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τον Μπιμπεροβιτς πρέπει να δούμε να ισχύσει άμεσα και για τον Ντόρσεϊ, ίσως και για τα αδέλφια Μιτρου Λογκ. Θα λύσουμε το θέμα της περιφέρειας μας, θα είναι τρομερή μια τέτοια εξέλιξη για την εθνική μας. Και μετά ας έχουμε τα καλοκαίρια να διαλέγουμε μεταξύ Γουοκαπόπουλου και Νανόπουλου για τον νατουραλιζέ που θέλουμε σε κάθε τουρνουά.

Ο δπγ δεν μας νοιάζει αν θέλει ή δεν θέλει, αν δεν θέλει να τον τουρκοποιησουν τον ναν, καλύτερα να τον ελληνοποιησουμε εμείς.

0
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion

Τρί Αύγ 20, 2024 8:43 pm

JohnnyPao έγραψε:
shaq7 έγραψε:

Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τον Μπιμπεροβιτς πρέπει να δούμε να ισχύσει άμεσα και για τον Ντόρσεϊ, ίσως και για τα αδέλφια Μιτρου Λογκ. Θα λύσουμε το θέμα της περιφέρειας μας, θα είναι τρομερή μια τέτοια εξέλιξη για την εθνική μας. Και μετά ας έχουμε τα καλοκαίρια να διαλέγουμε μεταξύ Γουοκαπόπουλου και Νανόπουλου για τον νατουραλιζέ που θέλουμε σε κάθε τουρνουά.

Ο δπγ δεν μας νοιάζει αν θέλει ή δεν θέλει, αν δεν θέλει να τον τουρκοποιησουν τον ναν, καλύτερα να τον ελληνοποιησουμε εμείς.
Εμεις πηγαμε περσι προπερσι για τον ντορσει και μας ριξαν ακυρο..και για τον βεζενκοφ..Τωρα να κανουν τον μπιμπεροβιτς ?? απο που και ως που..δεν στεκει.

καλα δεν νομιζω να υπαρχει ποτε διλλημα γουοκαπ η ναν..πολυ απλα γιατι εμεις ναν δεν παραγουμε,ενω γουοκαπ κουτσα στραβα καπως θα το μπαλωσουμε..Η εθνικη αμερικης πχ μπορει να επαιρνε τον γουοκαπ γιατι ναν εχει καλυτερους(οχι οτι δεν εχει γουοκαπ αλλα εννοω οτι εκει μπορει να υπηρχε ενα διλλημα ρε παιδακι μου)..

0
JohnnyPao

champion

Τρί Αύγ 20, 2024 8:49 pm

shaq7 έγραψε:
Τρί Αύγ 20, 2024 8:43 pm
JohnnyPao έγραψε:

Εμεις πηγαμε περσι προπερσι για τον ντορσει και μας ριξαν ακυρο..και για τον βεζενκοφ..Τωρα να κανουν τον μπιμπεροβιτς ?? απο που και ως που..δεν στεκει.
Αα ναι και τον Βεζενκοφ τον ξέχασα, αν θέλει και ο ίδιος. Μακάρι να ανοίξουν τον δρόμο για αυτή τη διαδικασία οι Τούρκοι με τον Biberovic, έχουμε 4 τέτοιους κι εμείς που περιμένουν στη σειρά, κανένα πρόβλημα που μας έριξαν άκυρο τα προηγούμενα χρόνια, αν είναι τώρα να το δεχθούν. Σκέψου Εθνική με :

Γουόκαπ , Ναζ
Ντόρσεϊ , Ελάιζα , Καλαϊτζάκης
Ρογκαβόπουλος , Μαντζούκας
Βεζένκοφ , Μήτογλου
Γιάννης , Παπαγιάννης , Κώστας

Βάζω τα αδέλφια Μίτρου Λογκ και Αντετοκούμπο με τα μικρά τους για να τους ξεχωρίζουμε. Δεν συμπεριλαμβάνω τους Καλάθη, Σλούκα, Παπανικολάου γιατί θεωρητικά θα έχουν σταματήσει απτην Εθνική μέχρι να λυθούν οι διαδικασίες αυτές για όλους που αναφέρουμε. Και πάλι όμως θα είμαστε πολύ καλά και θα έχουμε και χρόνο να περιμένουμε να βρουν μπροστά τα νέα παιδιά που είδαμε φέτος να ξεχωρίζουν με τις μικρές εθνικές.

0
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion

Τρί Αύγ 20, 2024 8:59 pm

ο βεζενκοφ εχει πει οτι θελει γιαυτο και προσπαθησαν να το κανουν..αλλα ηταν καθετοι στην φιμπα..

αμα κανουμε τον ναν,εχουμε και βεζε ντορσει,παιζει να κοντραρουμε και τους σερβους απο κει που δεν εχουμε στον ηλιο μοιρα τωρα :lol:

0
Απάντηση

Επιστροφή στο “Fiba Tournaments, National Teams & Fiba Offtopic”