Δεν ξέρω ρε γαμωτο , μου φαίνεται εντελώς άδικο να μην μπορούν να παίζουν εθνική παίκτες που έχουν μάνα Ελληνίδα ( και αντίστοιχα στις άλλες χώρες ) και να λογίζονται νατουραλιζε, σε περίπτωση που θέλουν να παίξουν σε κάποιο τουρνουά με κάποια εθνική ομάδα ( πχ ο Ντόρσεϊ δεν δίνει δεκάρα, ίσως οι Μήτρου Λονγκ να ήθελαν ίσως όχι )GK_23 έγραψε: ↑Πέμ Ιουν 20, 2024 2:24 pm
Δεν υπερασπίζομαι την προσέγγιση της FIBA αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αιτιολογήσει την απόφασή της να μην υιοθετεί τους αντίστοιχους κανονισμούς της FIFA. Δεν είμαι σίγουρος αν οι κανόνες της FIFA είναι τελικά πιο αυστηροί. Για παράδειγμα, για τη FIBA o Dorsey και ο Mitrou-Long είναι νατουραλιζέ ενώ για την FIFA όχι.
Η μεγάλη διαφορά του μπάσκετ σε σχέση με το ποδόσφαιρο είναι το γεγονός πως υπάρχει μία χώρα (ΗΠΑ) η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό διασποράς άλλων χωρών (πχ Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, αφρικανικές χώρες, χώρες της Καραϊβικής κλπ) και ταυτόχρονα παράγει όσους παίκτες δεν παράγουν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου μαζί. Αν η FIBA υιοθετούσε τους κανόνες της FIFA, τότε αύριο το πρωί η Ελλάδα θα μπορούσε να κατεβάσει 12άδα με όλους τους παρακάτω παίκτες: Dorsey, Mitrou-Long, Auguste και (εφόσον συμπληρώσει πενταετία παραμονής στη χώρα), Walkup. Κάτι αντίστοιχο, σε υπερθετικό βαθμό, θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες της Καραϊβικής (Τζαμαϊκα, Αϊτή, Μπαχάμες, Δομινικανή Δημοκρατία κλπ). Να κατεβάσουν δηλαδή ακόμα και 12άδα παικτών που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και μάθει μπάσκετ στις ΗΠΑ και απλώς έχουν ρίζες από τη χώρα για την εθνική της οποίας θέλουν να αγωνιστούν. Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η FIBA γιατί αφενός θεωρεί ότι έτσι θα αλλάξει δραματικά το status των εθνικών ομάδων και αφετέρου πιστεύει πως οι υπάρχοντες κανονισμοί υποχρεώνουν, κατά κάποιο τρόπο, τις ομοσπονδίες να επενδύσουν στην παραγωγική διαδικασία.
Αλλά εφόσον έχουν γονέα το βρίσκω εντελώς λάθος
Χιλιοειπωμενη συζήτηση που δεν ξέρω αν έχει και νόημα πια