βήματα εκτός φάσης έγραψε: ↑Δευ Οκτ 28, 2024 12:58 am
Elvetos έγραψε: ↑Δευ Οκτ 28, 2024 12:33 am
Έτσι όπως το έθεσες, νόμιζα οτι υποννοούσες οτι υπάρχει επιρροή της ULEB στο Ελληνικό πρωτάθλημα, λάθος. Αλλά είναι αδιάφορο τι έκανε η ULEB το 2000, τι η φίμπα, κτλπ κτλπ. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη Ευρωπαική διοργάνωση απο την μία η οποία διοικείται απο όλες τις ομάδες μέλη, και απο την άλλη το Ελληνικό πρωτάθλημα το οποίο ελέγχεται εσωτερικά. Η ΕΟΚ διοικεί εμμεσα - αν ελέγχεις την διαιτησία στην ουσία ελέγχεις το αποτέλεσμα με τον τρόπο που θες. Ο ΕΣΑΚΕ ελέγχει τον θεσμό σε θέματα structure κτλπ. Και η ΕΟΚ όμως, και ο ΕΣΑΚΕ στην ουσία διοικούνται απο τους δύο μεγάλους, καθώς όποιο χρήμα στην διοργάνωση προέρχεται μόνο απο αυτούς, και στην Ελλάδα επικρατεί πάντα ο νόμος του ισχυρού. Αν υπήρχε διάθεση ανέλιξης του προιόντος, θα προσπαθούσε η Κυβέρνηση, ο ΕΣΑΚΕ, και η ΕΟΚ, να αναδείξουν κάποιες απο τις υπόλοιπες ομάδες που έχουν οπαδικές βάσεις και μπασκετική ιστορία, αλλά υστερούν σε infrastructure, διοικήσεις, και ως αποτέλεσμα σε έσοδα για να σταθούν στο επίπεδο που πρέπει. Η πολιτεία όμως αυξάνει το χάσμα δίνοντας γήπεδα σε ΠΑΟ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ - soon. Γιατί δεν ενδιαφέρει κανέναν το καλό του μπάσκετ σαν προιόν στην Ελλάδα, τους ενδιαφέρει πως θα παραμείνουν αυτοί παντοδύναμοι, και πως θα κράτησουν τους οπαδικούς τους στρατούς πολωμένους μέσω της μεταξύ τους κόντρας.
Τώρα αν εσύ γουστάρεις να παρακολουθείς κάτι τέτοιο μεταξύ δύο μόνο ομάδων, και με όλα τα κακά που έθιξα παραπάνω, και σνομπάρεις την Euroleague, τότε δεν έχω να σχολιάσω πολλά.
Πάντως στην Euroleague δεν παρακολουθώ μόνο την ομάδα μου - Έχω Euroleague tv και παρακολουθώ όσα ματς μπορώ γιατί πραγματικά υπάρχει ανταγωνισμός και το μπάσκετ είναι υψηλού επιπέδου. Για αυτό και η αξία της Euroleague είναι 30 φορές επάνω σε σχέση με την αξία του Ελληνικού πρωταθλήματος.
Αδυνατώ να αντιληφθώ την ουσία του επιχειρήματός σου. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι κακοί που ελέγχουν τον ΕΣΑΚΕ, αλλά ταυτόχρονα καλοί που ελέγχουν μαζί με μερικούς άλλους την Ευρωλίγκα; Και συνεχίζεις να αναφέρεις τον αχυράνθρωπο της σύγκρισης μια διασυλλογικής διοργάνωσης όπως η Ευρωλίγκα με μια εθνική λίγκα όπως η Μπάσκετ Λιγκ... Γενικά τα έχεις λίγο μπερδεμένα και βάζεις στη συζήτηση εκατό διαφορετικά θέματα χωρίς να το έχει ζητήσει κανένας.
Ακόμα και εκεί που μιλάς για την πολιτεία που «
αυξάνει το χάσμα δίνοντας γήπεδα σε ΠΑΟ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ - soon. Γιατί δεν ενδιαφέρει κανέναν το καλό του μπάσκετ σαν προιόν στην Ελλάδα, τους ενδιαφέρει πως θα παραμείνουν αυτοί παντοδύναμοι, και πως θα κράτησουν τους οπαδικούς τους στρατούς πολωμένους μέσω της μεταξύ τους κόντρας.» είσαι πραγματολογικά λάθος γιατί η ίδια πολιτεία έχει χαρίσει από το 2000 καινούριο γήπεδο στον ΠΑΟΚ. Το ίδιο και στην ΑΕΚ με το κλειστό στα Λιόσια.
Το πραγματικό θέμα όμως είναι ότι η συζήτηση ξεκίνησε από το ποστ του φίλου gkostas37 που αναφέρει πολύ σωστά ότι αυτοί οι ανεκδιήγητοι τύποι που έκαναν πειρατεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με μόνο στόχο το συμφέρον της τσέπης τους, εδώ και 24 χρόνια δεν έχουν ανοίξει το μπάσκετ ούτε σε μια επιπλέον χώρα σε σχέση με τα 90's. Το αντίθετο κιόλας γιατί
με τις κλειστές λίγκες έχουν καταφέρει να διώξουν χώρες όπως η Πολωνία, η Κροατία, η Σλοβενία κλπ, ενώ έχουν απαξιώσει εντελώς τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για επένδυση πλέον σε ομάδες εκτός ευρωλίγκα. Και για αυτό δεν έχουμε δει ούτε ένα αντεπιχείρημα που να βγάζει νόημα εκτός από κάτι του στυλ «εμένα μ' αρέσει γιατί υπάρχει ανταγωνισμός και οι υπόλοιποι να πάνε να....».
Αρχίζω απο το τέλος. Η συζήτηση δεν άρχισε εκεί, αλλά στην πρώτη μου παράθεση όπου έγραψα οτι άντε δύο μέρες ακόμα, να δούμε λίγο μπάσκετ, γιατί με Ελληνικές διοργανώσεις δεν ασχολούμαι. Άρα εγώ το άρχισα, και ήταν πολύ συγκεκριμένο αυτό που είπα. Το τι έγινε πριν 20 χρόνια είναι αδιάφορο με βάση το ποστ που έκανα αυτή τη στιγμή. Και ας είχε η ULEB/FIBA πριν 25 χρόνια την δύναμη, και την ικανότητα να τους αποτρέψει απο το να φτιάξουν μια κλειστή λίγκα και να απαξιώσουν τα εθνικά πρωταθλήματα.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κλειστή λίγκα στην οποία γενικά παίζεται καλό μπάσκετ. Ούτε η διοίκηση της είναι ιδανική, ούτε η διαιτησία, ούτε η οργάνωση, αλλά είναι έτη φωτός μπροστά απο το Ελληνικό πρωτάθλημα, που είτε θα ελέγχει την ΕΟΚ ο ΠΑΟ και θα σφάζουν οι διαιτητές τον Ολυμπιακό, είτε το αντίστροφο.
Ας κάνουν οι εθνικές διοργανώσεις βήματα μπροστά και να δείξουν οτι υπάρχει διάθεση για να αναπτύξουν το προιόν και να αυξήσουν την δημοφιλία του, και μετά ας κατηγορήσουμε όλοι μαζί την κλειστή λίγκα για το πόσο κάνει hinder το Ευρωπαικό μπάσκετ. Όταν η Ελληνική λίγκα διοικείται με μαφιόζικες τακτικές, και φαντάζομαι σίγουρα και οι υπόλοιπες στο Ανατολικό μπλόκ, μετά μας φταίει η Ευρωλίγκα? Ασε που μια χαρά μπορούν να αρχίσουν όποιοι θέλουν απο τις μικρότερες Ευρωπαικές διοργανώσεις και σιγά σιγά να ανέβουν, απλά κανείς δεν ενδιαφέρεται σε εθνικό επίπεδο - όχι μόνο στην Ελλάδα.
Σχετικά με την πρώτη σου παράγραφο, η Ευρωλίγκα διοικείται απο 10-12 ομάδες, δεν είναι δύο ομάδες που προσπαθούν εναλλάκς να έχουν αποκλειστικότητα στην λίγκα όπως γίνεται με Ολυμπιακό και Παναθηναικό εσωτερικά. Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Όταν η εξουσία μοιράζεται σε πολλούς λειτοργούν τα πάντα πολύ καλύτερα απο το να συγκεντρώνονται οι εξουσίες σε έναν.
Σχετικά με το παλατάκι, αυτό έγινε πριν 25 χρόνια, το οποίο και αυτό είναι λάθος. Αυτη τη στιγμή που μιλάμε και όχι στα 90ς, το όλο focus ειναι μόνο στον ΠΑΟ η στον ΟΣΦΠ. Η Ελλάδα λειτουργεί περίπου όπως η Σερβία όπου οι Σέρβοι στην ουσία πληρώνουν directly το μπάτζετ της Παρτιζάν και του Ερυθρού αστέρα.
Και για να επανέλθω σε αυτό που είπα και με το οποίο άρχισε η συζήτηση. Να δω τι ακριβώς στην Ελλάδα? Ένα δίπολο στο οποίο η θα ελέγχει ο ένας την διαιτησία και θα προσπαθεί να πάρει το πρωτάθλημα με 80-20 για προσωπικό όφελος, η το ίδιο θα γίνεται απο την αντίπαλη πλευρά? Εξήγησε μου πιο ακριβώς το νόημα. Μπερδεύεσαι στο οτι εγώ θέλω να βλέπω ΜΠΑΣΚΕΤ επειδή του γουστάρω, ενώ οι περισσότεροι θέλουν απλά να νικήσει η ομάδα τους - ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ - για να νιώσουν καλύτερα στην μίζερη ζωή τους...