Aν ο Ροντμαν μπορουσε να αποδοσει επιθετικα οπως ο Σιακαμ θα μιλαγαμε για το απολυτο 4αρι στην ιστορια του αθληματος!(οκ λιγο υπερβολικος

Συντονιστής: Captains
Aν ο Ροντμαν μπορουσε να αποδοσει επιθετικα οπως ο Σιακαμ θα μιλαγαμε για το απολυτο 4αρι στην ιστορια του αθληματος!(οκ λιγο υπερβολικος
Λάθος μου τότε. Νόμιζα πως ήταν περίπου τα ίδια. Φυσικά εσύ τα ξέρεις καλύτερα, μιας και έχεις μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ευχαριστώ για την διόρθωση.nikolas_asteri έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 6:36 pmΆντε να είναι medium market το Detroit. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μικρή αγορά. Η Ιντιάνα είναι πολύ μικρότερη![]()
Καλά το μόνο έξτρα που μπορώ να προσφέρω είναι λίγο τι λέει ο κόσμος στο γήπεδο και στον "δρόμο". Τα υπόλοιπα είναι απλά γενικότερη αίσθηση (που την διασταύρωσα βέβαια πριν πω την εξυπνάδα μου).ggr έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 9:46 pmΛάθος μου τότε. Νόμιζα πως ήταν περίπου τα ίδια. Φυσικά εσύ τα ξέρεις καλύτερα, μιας και έχεις μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ευχαριστώ για την διόρθωση.nikolas_asteri έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 08, 2025 6:36 pmΆντε να είναι medium market το Detroit. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μικρή αγορά. Η Ιντιάνα είναι πολύ μικρότερη![]()
Είχαν χάσει τα 2 πρώτα παιχνίδια, το 3ο κέρδισαν.
Δεν χρειάζονται υπερβολές και αφορισμοί. Ούτε τώρα τα πάντα είναι καλύτερα, ούτε το αντίθετο. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν περάσει από το άθλημα και ειδικά αθλητές που ήταν ενεργοί για περίπου είκοσι χρόνια έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Αυτό που ανέφερε για την εκγύμναση των κάτω άκρων και ειδικά της γάμπας, το ανέφερε και ένα άρθρο που είχα ανεβάσει και μιλούσαν για πιθανότητα μη σωστής ενδυνάμωσης του κάτω μέρους του ποδιού. Ίσως να γίνεται κάτι λάθος σε αυτό το κομμάτι και σε συνδυασμό με τον γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού έχουμε τόσους τραυματισμούς.nikolas_asteri έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 29, 2025 3:43 pmΞέρεις τι θα πω για τους "παλιούς" που λένε για το πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα στον καιρό τους![]()
![]()
Το καρφί του Νικόλα πήγαινε σ' εμένα ggr που είχα πει για τους νέους και τα κινητά, αλλά τον αγαπάμε τον Νικόλα και τον συγχωρούμε.ggr έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 29, 2025 4:16 pmΔεν χρειάζονται υπερβολές και αφορισμοί. Ούτε τώρα τα πάντα είναι καλύτερα, ούτε το αντίθετο. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν περάσει από το άθλημα και ειδικά αθλητές που ήταν ενεργοί για περίπου είκοσι χρόνια έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Αυτό που ανέφερε για την εκγύμναση των κάτω άκρων και ειδικά της γάμπας, το ανέφερε και ένα άρθρο που είχα ανεβάσει και μιλούσαν για πιθανότητα μη σωστής ενδυνάμωσης του κάτω μέρους του ποδιού. Ίσως να γίνεται κάτι λάθος σε αυτό το κομμάτι και σε συνδυασμό με τον γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού έχουμε τόσους τραυματισμούς.nikolas_asteri έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 29, 2025 3:43 pm
Ξέρεις τι θα πω για τους "παλιούς" που λένε για το πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα στον καιρό τους![]()
![]()
Δεν το γράφω ούτε ως μομφή για τους νεότερους, ούτε ως παράσημο για τους παλαιότερους. Όμως από τη στιγμή που οι τωρινοί παίχτες έχουν:
- καλύτερα και πιο άνετα παπούτσια,
- περισσότερες ανέσεις στα ταξίδια,
- πιο σύγχρονες μεθόδους εκγύμνασης και αποθεραπείας,
- υπερσύγχρονα προπονητικά κέντρα, που συνδυάζουν αίθουσες εκγύμνασης, χαλάρωσης, αποθεραπείας, διατροφής και προπόνησης (αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα σας πέσουν τα σαγόνια από τις εγκαταστάσεις, πραγματικά σε άλλο επίπεδο),
δεν είναι παράξενο που τραυματίζονται πιο συχνά και μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεία; Κάτι συμβαίνει. Οπότε καλό είναι να ακούμε όλες τις απόψεις.
Υ.Γ. Αγαπητέ Νικόλα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι παλαιότερων εποχών ήταν πιο σκληραγωγημένοι από εμάς, νομίζω δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η τεχνολογία βοηθάει αλλά κάνει τον άνθρωπο πιο μαλθακό. Δεν μπορώ εγώ να συγκριθώ σε κάποια κομμάτια με τον παππού ή τον πατέρα μου. Αν πάω π.χ. να ποτίσω το χωράφι με τις ελιές με τον τρόπο που το έκανε ο παππούς μου, μάλλον δεν θα ξαναδείς κείμενό μου εδώ μέσα, αφού θα με έχουν μαζέψει τέσσερις. Δε λέω να γυρίσουμε πίσω, δεν γίνεται αυτό, απλά μια διαπίστωση γράφω.
Αυτο το άρθρο εννοούσα. Αυτό που αναφέρει μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη σωστή ενδυνάμωση. Δίνεται το βάρος στο άνω μέρος του ποδιού και όχι τόσο στο κάτω. Ειδικά στον σημερινό ρυθμο του παιχνιδιού, ο γαστροκνημιος παίρνει υψηλά φορτία .Conan1982 έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 29, 2025 4:59 pmΤο καρφί του Νικόλα πήγαινε σ' εμένα ggr που είχα πει για τους νέους και τα κινητά, αλλά τον αγαπάμε τον Νικόλα και τον συγχωρούμε.ggr έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 29, 2025 4:16 pm
Δεν χρειάζονται υπερβολές και αφορισμοί. Ούτε τώρα τα πάντα είναι καλύτερα, ούτε το αντίθετο. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν περάσει από το άθλημα και ειδικά αθλητές που ήταν ενεργοί για περίπου είκοσι χρόνια έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Αυτό που ανέφερε για την εκγύμναση των κάτω άκρων και ειδικά της γάμπας, το ανέφερε και ένα άρθρο που είχα ανεβάσει και μιλούσαν για πιθανότητα μη σωστής ενδυνάμωσης του κάτω μέρους του ποδιού. Ίσως να γίνεται κάτι λάθος σε αυτό το κομμάτι και σε συνδυασμό με τον γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού έχουμε τόσους τραυματισμούς.
Δεν το γράφω ούτε ως μομφή για τους νεότερους, ούτε ως παράσημο για τους παλαιότερους. Όμως από τη στιγμή που οι τωρινοί παίχτες έχουν:
- υπερσύγχρονα προπονητικά κέντρα, που συνδυάζουν αίθουσες εκγύμνασης, χαλάρωσης, αποθεραπείας, διατροφής και προπόνησης (αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα σας πέσουν τα σαγόνια από τις εγκαταστάσεις, πραγματικά σε άλλο επίπεδο),
δεν είναι παράξενο που τραυματίζονται πιο συχνά και μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεία; Κάτι συμβαίνει. Οπότε καλό είναι να ακούμε όλες τις απόψεις.
Υ.Γ. Αγαπητέ Νικόλα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι παλαιότερων εποχών ήταν πιο σκληραγωγημένοι από εμάς, νομίζω δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η τεχνολογία βοηθάει αλλά κάνει τον άνθρωπο πιο μαλθακό. Δεν μπορώ εγώ να συγκριθώ σε κάποια κομμάτια με τον παππού ή τον πατέρα μου. Αν πάω π.χ. να ποτίσω το χωράφι με τις ελιές με τον τρόπο που το έκανε ο παππούς μου, μάλλον δεν θα ξαναδείς κείμενό μου εδώ μέσα, αφού θα με έχουν μαζέψει τέσσερις. Δε λέω να γυρίσουμε πίσω, δεν γίνεται αυτό, απλά μια διαπίστωση γράφω.
![]()
Αυτό το άρθρο λες: https://www.espn.com/nba/story/_/id/455 ... e-recovery
Νομίζω οι βασικές αιτίες πάντως που βρίσκει είναι τα υπερβολικά συνολικά φορτία που δέχονται οι παίκτες και ότι δεν αναρρώνουν πλήρως οι μυς από τους τραυματισμούς και τα παιχνίδια, χρόνο συμμετοχής με αποτέλεσμα να είναι πιο αδύναμοι και ευπαθείς στους τραυματισμούς στην συνέχεια.
Για την εκγύμναση στις γάμπες νομίζω ότι θέλουν να πουν όχι γυμνάζουν δυσανάλογα πολύ τους άνω μυς των ποδιών με αποτέλεσμα να παράγουν δυνάμεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν στις κρίσιμες στιγμές οι τένοντες.
Οι τένοντες (χώρίς να είμαι του χώρου, αλλα΄από προσωπικό ψάξιμο) μεταφέρουν δυνάμεις, όσο πιο σκληροί και λιγότερο ελαστικοί είναι τόσο αποτελεσματικότερα μεταφέρουν τις δυνάμεις, όπως ένα αγωνιστικο ποδήλατο που δεν έχει αναρτήσεις. Όσο πιο ελαστικοί είναι τόσο καλύτερα απορροφούν τις δυνάμεις και είναι λιγότερο ευπαθείς στους τραυματισμούς, γι' αυτό χρειάζεται να γίνει ένας συμβιβασμός και δεν είναι καλή η υπερβολική ελαστικότητα. ας με διορθώσει κάποιος αν λεώ βλακείες.
Θα ξεκινήσω από το υστερόγραφο λέγοντας πως συμφωνώ. Βέβαια αυτή η σκληραγώγηση ερχόταν με κάποιο συναισθηματικό, κοινωνικό, και ψυχολογικό κόστος. Οι προηγούμενες γενιές (ειδικά ανδρών,) εκδήλωναν συναισθήματα με το ίδιο εύρος με το κουκούτσι της ελιάς που ανέφερεςggr έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 29, 2025 4:16 pmΔεν χρειάζονται υπερβολές και αφορισμοί. Ούτε τώρα τα πάντα είναι καλύτερα, ούτε το αντίθετο. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν περάσει από το άθλημα και ειδικά αθλητές που ήταν ενεργοί για περίπου είκοσι χρόνια έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Αυτό που ανέφερε για την εκγύμναση των κάτω άκρων και ειδικά της γάμπας, το ανέφερε και ένα άρθρο που είχα ανεβάσει και μιλούσαν για πιθανότητα μη σωστής ενδυνάμωσης του κάτω μέρους του ποδιού. Ίσως να γίνεται κάτι λάθος σε αυτό το κομμάτι και σε συνδυασμό με τον γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού έχουμε τόσους τραυματισμούς.nikolas_asteri έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 29, 2025 3:43 pm
Ξέρεις τι θα πω για τους "παλιούς" που λένε για το πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα στον καιρό τους![]()
![]()
Δεν διαφωνώ για αυτό που γράφεις για το παιχνίδι. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την πιθανότητα να μειωθεί ο ρυθμος του παιχνιδιού. Ας γίνονται πιο σετ επιθέσεις, είναι προτιμότερο να βλέπουμε λίγο πιο αργό παιχνίδι από το να βλέπουμε τους παίχτες με πολιτικά στον πάγκο. Καταλαβαίνω ότι χρησιμοποιούν τα analytics για να υπολογίσουν αριθμό κατοχων κτλ και σχεδιάζουν ανάλογα το παιχνίδι αλλά το πλάνο υλοποιείται από ανθρώπους, όχι από υπολογιστές, οι οποίοι άνθρωποι φαίνεται ότι δεν αντέχουν.nikolas_asteri έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 29, 2025 5:48 pm
Θα ξεκινήσω από το υστερόγραφο λέγοντας πως συμφωνώ. Βέβαια αυτή η σκληραγώγηση ερχόταν με κάποιο συναισθηματικό, κοινωνικό, και ψυχολογικό κόστος. Οι προηγούμενες γενιές (ειδικά ανδρών,) εκδήλωναν συναισθήματα με το ίδιο εύρος με το κουκούτσι της ελιάς που ανέφερες![]()
Καταρχάς να πω ότι εκτιμώ πολύ το ύφος σου παρ'όλο που μπορεί να ήμουν λίγο δηκτικόςΤο ξέρω ότι συνήθως έτσι μιλάμε αλλά δεν είναι και δεδομένο στο ιντερνετ
![]()
Όπως είπες οι παίκτες τώρα έχουν πρόσβαση σε υποδομές, τεχνογνωσία και μέσα που οι προηγούμενες γενιές ούτε στον ύπνο τους δεν έβλεπαν. Από παπούτσια, διατροφή, συμπληρώματα κλπ μέχρι αποθεραπεία, analytics, μιλάμε για σχεδόν κυριολεκτικά άλλο άθλημα. Δεδομένο βέβαια οι τραυματισμοί έχουν αυξηθεί. Η ένσταση μου είναι σε μία μίνι αντίφαση ίσως(;). Μου φαίνεται αντιφατικό να αναγνωρίζουμε όλη αυτή την πρόοδο στην αθλητική επιστήμη και ταυτόχρονα να αποδίδουμε την αύξηση των τραυματισμών σε μια υποτιθέμενη "μαλθακότητα" της εποχής ή των αθλητών. Γιατί αν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε δεν θα βλέπαμε ούτε ρεκόρ, ούτε τόσο υψηλό ρυθμό αγώνων, ούτε παίκτες 2.10 να παίζουν σε ταχύτητες guards. Θα βλέπαμε μια νωθρή λίγκα με παίκτες που σέρνονται. Όμως το παιχνίδι είναι πιο γρήγορο και πιο εκρηκτικό.
Η εξήγηση δεν μπορεί να είναι η έλλειψη αντοχής ή το ότι δεν δουλεύουν γάμπες όπως λέει ο (μη γιατρός) Κέβιν Γκαρνέτ. Αν ίσχυε αυτό, θα ήταν πολύ εύκολο να διορθωθεί. Αντίθετα πιο πιθανό είναι κάποιο εργονομικό ή/και συστημικό πρόβλημα όπως περισσότερα παιχνίδια, μεγαλύτερη ένταση, λιγότερη ξεκούραση, "πιο απότομες"* κινήσεις. Οι αθλητές ίσως βρίσκονται κοντά στα όρια του σώματος. Θα μπορούσε να το δει κανείς σαν μία μορφή over-optimization του ανθρώπινου σώματος για την απόδοση, που έρχεται με κόστος τη μικρότερη ανθεκτικότητα σε καταπόνηση.
Έχουμε αναφερθεί φυσικά στα άπειρα παιχνίδια από πολύ μικρές ηλικίες, με εντελώς μονόπλευρη επιβάρυνση στα ίδια σημεία, και έχεις αθλητές σχεδόν τέλειους σαν "μηχανές", αλλά ίσως πιο εύθραυστους σε διάρκεια (;). Αυτός είναι ένας μηχανισμός που οι παλαιότερες γενιές αθλητών ίσως να μην γνωρίζουν, γιατί δεν υπήρχε ο όγκος των σημερινών δεδομένων. Δες για παράδειγμα τους pitchers στο baseball**. Πιο παλιά δεν υπήρχε περίπτωση να μην παίξουν 200 παιχνίδια τον χρόνο τρώγοντας μόνο ξερά φασόλια και κάνοντας πούρα ανάμεσα στα innings***, ενώ είχαν έρθει καπάκι από το χωράφι, χωρίς να πάθουν τίποτα. Τώρα πια υπάρχουν οι relief pitchers, load management κλπ. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες που έχει αναγνωριστεί είναι το πόσο γρήγορα πετάνε την μπάλα πια, και όχι μόνο στα fastballs.
Όσο για το ζήτημα της "σκληραγώγησης", έχεις δίκιο ότι οι προηγούμενες γενιές αναγκάζονταν να λειτουργήσουν σε πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος, όμως, ότι αυτό σημαίνει καλύτερη φυσική κατάσταση ή μικρότερη ροπή σε τραυματισμούς. Σημαίνει απλώς διαφορετικού τύπου αντοχή, όχι απαραίτητα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο είδος της καταπόνησης που απαιτεί το σημερινό επαγγελματικό μπάσκετ.
Φυσικά πρέπει να καταδεικνύουμε όταν κάτι δεν γίνεται σωστά ή όταν κάτι πάει στραβά τελοσπάντων. Αλλά το "κάτι" στην περίπτωση μας δεν πιστεύω την εξήγηση που δίνεται με ψυχολογικούς όρους. Για μένα είναι πιο πειστική η προσέγγιση ότι έχουμε φτάσει σε σημείο όπου η απόδοση μεγιστοποιείται εις βάρος της ανθεκτικότητας.