Θα σου πω κάτι ως άνθρωπος που έχω αφιερώσει τις σπουδές μου και το επάγγελμα μου στην προστασία της ιδιωτικότητας. Στα γήπεδα είχαμε συστηματική βία, ατιμωρησία και φυσικά τις ομάδες να σφυρίζουν αδιάφορα όταν έρπεπε να επιβάλουν κανόνες. Είναι χρήσιμοι οι βλαμμένοι. Όταν έχεις επαναλαμβανόμενα περιστατικά τραυματισμών και δολοφονιών, το κράτος δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει. Δεν θέλω να κρίνω συγκεκριμένες κυβερνήσεις και γεγονότα εδώ. Είναι βασική υποχρέωση του κράτους η εγγύηση της σωματικής ακεραιότητας του καθενός*. Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει καν πλαίσιο ελευθερίας.Redoctor_33 έγραψε: ↑Τετ Φεβ 11, 2026 4:38 pmΠρωτοπορεί και πάλι η κυβέρνηση μας στον ψηφιακό έλεγχο.... Η φτώχεια θέλει QR code.
Το να ταυτοποιείται ο θεατής δεν είναι από μόνο του "ψηφιακός ολοκληρωτισμός". Η ελευθερία μπορεί να περιοριστεί όταν προκαλεί βλάβη σε άλλους. Αν ένα μέτρο στοχεύει στο να αποτρέψει τη βλάβη τρίτων, δεν είναι αυθαίρετη καταπίεση είναι εφαρμογή της αρχής της μη-βλάβης**.
Τώρα, υπάρχει σοβαρή συζήτηση για το πώς εφαρμόζεται αυτό. Το πώς η τεχνολογία μπορεί να κανονικοποιήσει τον έλεγχο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και βάσιμη ανησυχία. Αν όμως αναλωνόμαστε στο αν κάθε ταυτοποίηση είναι το Panopticon τότε δεν θα βρούμε καμία απάντηση. Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι: είναι αναλογικό το μέτρο; είναι περιορισμένο στον σκοπό; υπάρχουν εγγυήσεις για τη χρήση των δεδομένων;
Αν οι ομάδες επί χρόνια δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να ελέγξουν τη βία, τότε η ταυτοποίηση εισόδου είναι πολύ πιο ήπιο μέτρο από το να κλείνουν τα γήπεδα ή να απαγορεύεται η παρουσία φιλάθλων. Η ουσία είναι αν θέλουμε γήπεδα όπου ο καθένας μπορεί να πάει με το παιδί του χωρίς να φοβάται. Αν ναι, τότε πρέπει να υπάρχει μηχανισμός ευθύνης. Και ο μηχανισμός ευθύνης (σε αυτή την περίπτωση) προυποθέτει κάποιου είδους ταυτοποίηση.
Τώρα φυσικά αν τα δεδομένα τα κρατάνε για όσο γουστάρουν, τα διασταυρώνουν με άσχετες βάσεις ή τα χρησιμοποιούν για σκοπούς εκτός από την ασφάλεια των αγώνων τότε μαζί σου, πρέπει να αλλάξει.
* Η ελάχιστη προϋπόθεση κοινωνικής συμβίωσης είναι η ασφάλεια.
** Αυτό δεν ισχύει πάντα και γενικά, έχω γράψει και papers σχετικά με το πως όταν ένα μέτρο υποχρεώνει το να δίνεις προσωπικά δεδομένα ή μηνύματα στο όνομα της ασφάλειας με τρόπο που υπονομεύει κρυπτογράφηση και ιδιωτικότητα, τότε η πρακτική αυτή είναι ουσιαστική παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών. Αυτό δεν αντιβαίνει σε αυτό που συζητάμε για το μέτρο στα γήπεδα όσο αυτό είναι αναλογικό και με νομικές εγγυήσεις.

BasketForum – Ιστορικό Αρχείο