Ίσως πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να βγάλουμε παιδιά με προσωπικότητα για μελλοντικές εθνικές Ανδρών ή ψάχνουμε να βαρέσουμε παλαμάκια γιατί βγήκαμε ας πούμε 3οι σε ένα Ευρωμπάσκετ παίδων το 2026.
Τι θέλω να πω. Επειδή έχω κράξει πολλές φορές τους Καβαλιεράτους, τους Σταύρου και τους Καλκαβούρες αυτού του κόσμου, ένας από τους πραγματικούς δημοσιογράφους που εκτιμώ και γράφουν με στοιχεία είναι ο Παγαρτάνης.
Πρόσφατα λοιπόν δημοσίευσε μια λίστα με τις κατατάξεις όλων των εθνικών ομάδων στα U18.
Εκεί θα δούμε ότι οι Γερμανία με παίκτες που είναι σήμερα 24-32 ετών (έπιασα ένα εύρος μιας οκταετίας), όταν ήταν στην U18 της Γερμανίας (η οποία δεν χρειάζεται να πω τι θέση έχει ως εθνική ανδρών στην παγκόσμια κατάταξη) έχει λάβει τις εξής θέσεις στα αντίστοιχα Ευρωμπάσκετ Εφήβων:
6η, 11η, 4η, 8η, 17η, 27η, 14η, 11η.
Η ίδια Γερμανία στα Ευρωμπάσκετ Εφήβων συνολικά τα τελευταία 15 χρόνια ήταν 1η το 2024, 3η το 2023 και έχει μόνο 4 ακόμα πλασαρίσματα στην 8άδα. Τίποτα τρομερό.
Η Γερμανία πρώτα φτιάχνει παίκτες και μετά φτιάχνει ομάδες.
Τι θέλω να πω: πολλές φορές πολλοί από εμάς, κι εγώ επίσης, το παραδέχομαι, έχουμε... "διαμαρτυρηθεί" στο φόρουμ για το σκεπτόμενο, αργό και βάσει συστήματος και μόνο μπάσκετ των εθνικών ομάδων των μικρών ηλικιών. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια εθνική ομάδα που τουλάχιστον 4-5 παίκτες (βάζω και τον Βαρβαρίτη μέσα) έχουν τη δυνατότητα να παίξουν 1-1.
Ας τα αφήσουμε τα παιδιά. Αν από αυτή τη γενιά βγουν 3 να παίξουν στην Ανδρών, να τη βράσω τη διάκριση στο Ευρωμπάσκετ Παίδων.
Για μένα λοιπόν το πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ με όλα αυτά τα παιδιά όλων των φουρνιών, τα 20-25 ας πούμε κάθε ηλικίας μετά το 2000 ως το 2008-09-10 (και εξαιρώντας όσα πάνε Αμερική, είναι άλλη κατηγορία), είναι ότι αντί να πάνε σε μια ομάδα Γ' Εθνικής ή Α' ΕΣΚΑ ή και Β' ΕΣΚΑ και να πρωταγωνιστήσουν, προτιμούν τον πάγκο της Α2 και πολύ χειρότερα της Β' Εθνικής.
Αυτό κύριοι είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Ο Καρακώστας που στα 18 του έπαιξε Κουκουβάουνες Γ' ΕΣΚΑ ή ο Τουλιάτος που πήγε με διπλό δελτίο στο Χαλάνδρι ήταν οι χαζοί δηλαδή και όλοι οι άλλοι οι έξυπνοι;
UPDATE:
@nikolas_asteri πόσταρες όσο έγραφα. Πάνω κάτω αυτό εννοώ κι εγώ με το ποστ μου. Απλά θέλω να προσθέσω ότι από την μπασκετική αναρχία του Σγουρίτσα ή του Ζήβα που εκτός από motion και σουτάρω ασταμάτητα, δεν μαθαίνουν τα παιδιά τίποτε άλλο, μέχρι το σκάκι του Μπαρτζώκα (αστειεύομαι αλλά αυτό μου ήρθε πρώτα στο μυαλό), υπάρχουν πολλά πολλά ενδιάμεσα στάδια.