ggr έγραψε: ↑Τρί Αύγ 11, 2026 8:24 pm
Kαλο θα είναι να μην ειρωνευοναστε και χαρακτηρίζουμε τους συνομιλητές μας, όταν εκείνοι εκφράζουν μια αντίθετη άποψη από τη δική μας. Εκτός αν κάποιοι θεωρείτε ότι κατέχετε την απόλυτη αλήθεια και δεν χρήζει αμφισβήτησης. Στον συγκεκριμένο τομέα ( κλίμα) η επιστήμη έχει κάνει και σωστές αλλά και λανθασμένες προβλέψεις, οπότε το σωστό είναι να διαφωνούμε επιχειρηματολογώντας και οχι στηλιτεύοντας τον άλλο. Αυτό από εμένα και θα είναι και το τελευταίο ποστ στο συγκεκριμένο θέμα. Καλό βράδυ σε όλους.
Δέχομαι την παρατήρηση ως προς τον τόνο. Θα μπορούσα να ήμουν πιο ευγενικός. Βέβαια άλλο όμως το να σέβεσαι τον συνομιλητή σου και άλλο να θεωρείς ότι κάθε ισχυρισμός που διατυπώνεται αποτελεί αυτομάτως μια ισότιμη "αντίθετη άποψη" την οποία οι υπόλοιποι πρέπει να αντικρούσουμε αναλυτικά. Τα είχαμε πει εδώ:
viewtopic.php?p=212509#p212509 . Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα να μιλήσουμε αλλά δεν έχουν όλες οι απόψεις το ίδιο επιστημολογικό βάρος. Αν ένας άνθρωπος έχει μελετήσει ένα αντικείμενο επί 20 χρόνια, έχει δημοσιεύσει, έχει υποβάλει τις ιδέες του σε peer review και στηρίζει έναν ισχυρισμό σε δεδομένα, η θέση του δεν ξεκινά από το ίδιο σημείο με τη δική μου επειδή άνοιξα το reddit και "έχω διαφορετική άποψη" και "κοινή λογική".
Φυσικά και έχει κάνει λάθη. Φυσικά και "έχει κάνει λανθασμένες προβλέψεις". Αυτό δεν είναι κάποιο bug της επιστήμης, feature είναι. Θεωρίες διορθώνονται, μοντέλα βελτιώνονται, εκτιμήσεις αλλάζουν όταν εμφανίζονται καλύτερα δεδομένα.
viewtopic.php?p=246876#p246876
Από το "η επιστήμη κάνει λάθη", όμως, δεν προκύπτει από πουθενά το "άρα η δική μου ατεκμηρίωτη εναλλακτική είναι περίπου εξίσου πιθανή". Αν πχ στην καρδιολογία ή στη φυσιοθεραπεία ή στη μικροβιολογία αλλάξει αύριο μια κατευθυντήρια οδηγία επειδή εμφανίστηκαν καλύτερα δεδομένα, δεν σημαίνει ότι σήμερα η άποψη του καρδιολόγου και η δική μου για τη στεφανιαία νόσο έχουν 50-50 πιθανότητες να είναι σωστές. Η σωστή συνέπεια της επιστημονικής αβεβαιότητας είναι να έχουμε βαθμούς βεβαιότητας ανάλογους με τα στοιχεία.
Στην κλιματική αλλαγή μάλιστα το συγκεκριμένο ερώτημα που τίθεται πιο πάνω, "πόσο φταίει ο άνθρωπος και πόσο οι φυσικές διεργασίες;", δεν είναι κάποιο μεγάλο άλυτο μυστήριο πάνω στο οποίο απλώς υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Δεν είναι millenium problem του Clay Insitute που θα μας δώσει κάνα εκατομμύριο όταν το λύσουμε. Υπάρχει ολόκληρος κλάδος που προσπαθεί ακριβώς να διαχωρίσει τους διαφορετικούς παράγοντες. Τα είπαμε πιο πάνω, δεν θα φέρω καινούριες αναφορές. Το "ο άνθρωπος έχει πολύ μικρό και σχετικά ασήμαντο ποσοστό" είναι εμπειρικός ισχυρισμός και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα στοιχεία που έχουμε.
Μέσα σε λίγες παραγράφους περνάμε από το "δεν ξέρω τι γίνεται με το κλίμα και δεν ξέρω τη συμβολή του ανθρώπου" στο ότι ο άνθρωπος έχει ασήμαντη συμβολή, μετά σε διεθνείς οργανισμούς, πρόστιμα επειδή τρώμε κρέας, σκουληκάλευρα, ακρίδες, "πλαστικό κρέας", ηλεκτρικά αυτοκίνητα, woke agenda, Όσκαρ, Σμαραγδή, Λάνθιμο, ελληνική ιστορία. Βλέπεις κάποια εναλλακτική επιστημονική θεωρία για το κλίμα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με ένα άλλο επιστημονικό μοντέλο; Είναι μια αλυσίδα από τελείως διαφορετικούς ισχυρισμούς, πολλοί από τους οποίους δεν συνοδεύονται από κανένα στοιχείο.
Μερικοί ελέγχονται πανεύκολα. Ο ΠΟΥ, για παράδειγμα, δεν νομοθετεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε επιβάλλει πρόστιμα σε Ευρωπαίους επειδή τρώνε κρέας. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές νομοθεσίες περνούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγουμε άμεσα, και το Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Μπορούμε να κάνουμε σοβαρότατη συζήτηση για δημοκρατικό έλλειμα στην ΕΕ αλλά το "κάποιοι φτιάχνουν νόμους χωρίς την ψήφο του λαού" δεν είναι ακριβής περιγραφή του πώς θεσπίζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οκ, έχουν εγκριθεί ορισμένα έντομα ως τρόφιμα στην ΕΕ. Δεν μα ανάγκασε κανείς να τα φάμε. Είναι καινούρια φαγητά, περνούν ελέγχους ασφαλείας, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες κλπ. Δεν ήρθε κανείς σπίτι "Άνοιξε θειά, μοιράζουμε έντομα για φαγάκι". Επίσης για το "πλαστικό κρέας", μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί στην ΕΕ κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης από κυτταρική καλλιέργεια (cell culture, δεν ξέρω πως λέγεται συγγνώμη) για πώληση. Αν υποβληθεί, θα πρέπει να περάσει την ίδια διαδικασία ελέγχου ασφάλειας. Ακόμη και για τα Όσκαρ, όπου υπάρχει μία αλήθεια πίσω από αυτό που λέγεται, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από το δράμα που παρουσιάζεται. Η "Ακαδημία" έχει όντως κάποιους κανόνες για το βραβείο της καλύτερης ταινίας. Μια ταινία πρέπει να ικανοποιεί δύο από τέσσερα standards. Αυτά όμως μπορούν να αφορούν και την παραγωγή, πρακτικάριους, εκπαιδευόμενους κλπ Δεν υπάρχει κανόνας "η ταινία πρέπει να έχει woke θέμα ή πολυφυλετικό σενάριο αλλιώς απορρίπτεται".
Γενικά το πρόβλημα είναι πως μπορεί κάποιος απολύτως λογικά να πει "ρε φίλε δέχομαι την επιστήμη για την κλιματική αλλαγή αλλά θεωρώ τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική ακριβή/αναποτελεσματική/κοινωνικά άδικη". Αυτό είναι μία πολύ σοβαρή τοποθέτηση που σηκώνει κουβέντα. Δεν *γίνεται* όμως να ξεκινάμε από το "δεν μου αρέσει η πράσινη πολιτική/υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα/θέλω το αυτοκινητό μου να κανει βρουμ βρουμ ρε" και να καταλήγουμε ότι άρα μάλλον η φυσική του κλίματος είναι λάθος. Είναι λάθος πως το λένε; Το δεύτερο δεν ακολουθεί από το πρώτο. Είναι λογικό σφάλμα.
Και για να επιστρέψω σε αυτό που είπες. Έχεις δίκιο ότι καλό είναι να επιχειρηματολογούμε και όχι να προσβάλλουμε. Καμία φορά μου ξεφεύγει και δεν είναι σωστό. Αλλά υπάρχει και ένα burden of proof. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να γράφει δέκα ισχυρισμούς χωρίς πηγές και μετά να περνάει η υποχρέωση στον απέναντι να διαθέσει δύο ώρες για να αποδείξει έναν-έναν ότι είναι λάθος. Παλιότερα εδώ με τον lefpan (καλά να είναι ο άνθρωπος όπου και να'ναι) που μου είχε δώσει άρθρο ενός ανθρώπου που παρουσιαζόταν ως επιστημονική αντίθετη φωνή για το κλίμα και έκατσα πραγματικά και έψαξα το βιογραφικό, τις δημοσιεύσεις και τις πηγές του άρθρου και απάντησα αναλυτικά σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς. Αυτό είναι χρήσιμο να γίνεται πού και πού. Μου είχε φάει κάνα δίωρο ρε αδερφέ, δεν είναι βιώσιμο να γίνεται κάθε φορά.
viewtopic.php?p=124004#p124004
Κάποια στιγμή μπορείς να πεις "αυτό που λες δεν στηρίζεται σε τίποτα". Ή, αν είσαι λιγότερο διπλωματικός όπως ήμουν εγώ, "λες μπούρδες"
Ίσως λοιπόν το "ασυναρτησίες" να ήταν κακή επιλογή λέξης. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ως αντίδοτο στην δική μου αγένεια, την ιδέα ότι πρέπει να προσποιούμαστε πως κάθε ισχυρισμός έχει το ίδιο βάρος μέχρι κάποιος άλλος να αφιερώσει τον χρόνο να τον καταρρίψει.