10.000 μποτάκια, 88 ώρες, και το τέλος της επιστήμης όπως την ξέραμε

Συντονιστής: Captains

AlexD

nba
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Karl Malone
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Προειδοποιήσεις: 0

Κυρ Σεπ 13, 2026 2:10 am

nikolas_asteri έγραψε:
Παρ Σεπ 11, 2026 12:06 am
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια <3

@AlexD , @DSP αν θέλετε γράψτε μου εδώ ή σε πμ τι δεν είναι εύκολα κατανοητό ώστε 1. να το εξηγήσω 2. να βρω τρόπο να το εντάξω στο κείμενο 3. να ξέρω για την επόμενη φορά :)

@shaq7 άντε, επειδή είσαι εσύ θα κανονίσω (δοκιμάσω) κάτι.

@SteveNashidis πολύ καλή ερώτηση, θα το κοιτάξω :)
Όχι εντάξει δεν είναι ότι υπάρχει κάτι τεχνικό που δεν κατάλαβα και μπορείς να εξηγήσεις. Είμαι εντελώς ασχέτως από μαθηματικά, φυσική και πως δουλεύουν οι πρώτοι υπολογιστές, δεν μιλάμε καν για την νέα εποχή να καταλάβω πως ακριβώς λειτουργούν τα bot, επιστημονική φαντασία μου φαίνεται ακόμα... απλώς είναι μία επιστημονική φαντασία που μαθαίνω να χρησιμοποιώ το αποτέλεσμα της.

Ευτυχώς ο τρόπος που τα έγραψες, για να καταλάβω αυτά που θέλεις να πεις, δεν χρειάζεται να ξέρω ούτε μαθηματικά ούτε τίποτα από αυτά.
Δεν ξέρω να αξιολογήσω αν ισχύει το συμπέρασμα πχ ότι παράγει επιστήμη αλλά μου φαίνεται αρκετά λογικό να συμβαίνει από την ώρα που τώρα μειώνεις τον χρόνο επαλήθευσης της κάθε υπόθεσης που έχει γίνει ποτέ σε σημείο που μπορείς να απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήσεις που πολύ απλά δεν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος να απαντηθούν οριστικά. Κάθε απάντηση γεννά ερωτήσεις (όπως σωστά λες και κάθε λάθος απάντηση) που έχεις την δύναμη να απαντάς (όσες διαλέξεις, αυτό από ότι καταλαβαίνω ακόμα το κάνει πολύ καλύτερα ένας άνθρωπος).

Η απορία μου είναι, όλη την διαδικασία που κάνει η κάθε ιδιωτική εταιρεία, φαντάζομαι η ίδια την έχει σε κάποιου είδους αρχείο έτσι; Άρα, αν μετά θέλει να πιάσει ένα άλλο μαθηματικό πρόβλημα (κάποια πτυχή του) για το οποίο υπάρχει ξέρω γω ας πούμε 50% ταύτιση σε ιδέες και θεωρήματα που θα δοκίμαζε το μηχάνημα σε σχέση με εκείνα που δοκίμασε για το προηγούμενο, έχει «μάθει» το μηχάνημα τι ισχύει σε σχέση με αυτό το 50% και άρα δεν χρειάζεται καν να τα τρέξει ξανά, απλά εφαρμόζει όσα ήδη ξέρει και ξεκινάει από κει να κλείσει το υπόλοιπο 50%; Κάνει σε κάθε απάντηση που θέλει να βρει μόνο την μία διαδρομή της επαλήθευσης και εφόσον βγει ξανά σωστή δεν ασχολείται με το υπόλοιπο οπότε πάει στην επόμενη;

Και αν ισχύει αυτό, σε περίπτωση που αυτά τα δεδομένα ήταν δημόσια και χωρίς εμπόδια πρόσβασης, δεν σημαίνει ότι σε πρακτικά πεδία (όσο περίπλοκα και αν είναι όπως ιατρικής πχ) η έρευνα θα προχωρούσε περίπου μερικές χιλιάδες χρόνια πιο γρήγορα; Δεν λέω θα βρεθούν τα πάντα αμέσως, αλλά ότι θα μιλάμε για άλλη κατάσταση.

Φτάσαμε στο σημείο που αξίζει περισσότερο από ποτέ να πάρουμε συλλογικά στα χέρια μας τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε τις ζωές μας ξέγνοιαστα.

Γενικά σαν σχόλιο και βλέποντας τον τελευταίο καιρό την ειδησεογραφία να γυρνάει γύρω από τις παραιτήσεις και δηλώσεις για αυτονομία του super intelligence, μου φαίνεται (πολιτικά μιλώντας) απόλυτα φυσιολογικό spin από πολιτική άποψη σε σχέση με τα υπόλοιπα νέα και ανησυχίες που αφορούν την κατοχή ενός τόσο δυνατού εργαλείου (όπως είναι σήμερα) από λίγους ιδιώτες ή κυβερνήσεις. Δεν ξέρω βέβαια καθόλου να κρίνω αν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί και αυτό που λένε, αλλά προς το παρόν ασχολούμαι με αυτό που ήδη συμβαίνει. Όποτε έχω δει συνεντεύξεις CEO ή στελεχών κάποιων από αυτών των εταιρειών στο μεταξύ, έχουν αρκετές απόψεις που ακουμπάνε ναζισμό...δεν φαίνονται καθόλου φαν τσίλ νέρντς ή ωραίοι τύποι έξυπνοι στο φάσμα του αυτισμού οι μεγάλοι της tech industry. Μου φαίνονται απλώς ναζί. Ας ελπίσουμε ότι και στην περίπτωση που συνέβαινε ποτέ...δεν έπεισαν το super intelligence ότι that's the smart way to go. :roll:

Spectator

a1greece
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PF
Αγαπημένος παίκτης: Γκάλης -Pau
Αγαπημένη ομάδα: Εθνική Ελλάδας-York Eagles

Κυρ Σεπ 13, 2026 9:53 am

Ssouliss είμαστε σίγουροι ότι τα μποτάκια θα είναι στα χέρια κάποιων , έστω και λίγων ? Γιατί από ότι φαίνεται πάμε στο σενάριο Β του papp7 🤯

https://darioamodei.com/post/we-must-pace-the-frontier

Φοβούνται οντως οι ιδιοκτήτες ότι χάνουν τον έλεγχο ? Θα ζήσουμε στιγμές που θα ψάχνουμε τη Σάρα Κοννορ ? 😂

Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Κυρ Σεπ 13, 2026 10:50 am

AlexD έγραψε:
Κυρ Σεπ 13, 2026 2:10 am
Φτάσαμε στο σημείο που αξίζει περισσότερο από ποτέ να πάρουμε συλλογικά στα χέρια μας τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε τις ζωές μας ξέγνοιαστα.
Το ότι το ΑΙ δοκίμασε ένα σκασμό πράγματα σε ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι μετά το μοντέλο τα "θυμάται" όλα αυτά όπως θα τα θυμόταν ένας άνθρωπος. Αν κλείσεις το "παράθυρο" και δεν κάνεις τίποτα άλλο, δεν απέκτησε ξαφνικά καινούργιο εγκέφαλο. Η εταιρεία όμως μπορεί προφανώς να κρατήσει όλη αυτή τη δουλειά. Τα καινούργια θεωρήματα, τι δοκίμασαν, τι απέτυχε, τι σχεδόν δούλεψε κλπ. Και μετά να τα δώσει στο επόμενο run ή να τα χρησιμοποιήσει για training.

Οπότε στο παράδειγμά σου, αν το 50% ενός άλλου προβλήματος έχει ήδη εμφανιστεί κάπου στο προηγούμενο ψάξιμο, δεν υπάρχει λόγος να ξανακάνεις όλη τη δουλειά. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι έχεις κρατήσει αυτά που έμαθες με κάποιον χρήσιμο τρόπο. Aυτό φυσικά είναι πολύ σημαντικό γιατί μετά δεν έχεις απλώς 10.000 agents. Έχεις 10.000 agents συν ό,τι βρήκαν οι προηγούμενοι 10.000.

Στο "χιλιάδες χρόνια πιο γρήγορα"...δεν ξέρω. Ειδικά στην ιατρική/βιολογία κλπ που χρειάζονται ώρες/μήνες/χρόνια πειραμάτων και παρατήρησης. Τώρα αααααν με κάποιο μαγικό τρόπο προχωρήσουμε τόσο πολύ που μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε τα πειράματα και να έχουμε κάποιου είδους "επιτάχυνση" της παρατήρησης τότε οκ. Αλλά είναι πολύ μακριά αυτά πιστεύω.

Στα μαθηματικά αυτό το πρόβλημα υπάρχει πολύ λιγότερο. Μπορείς να κάνεις μία εικασία, να ψάξεις απόδειξη, να την κάνεις formalize, να το ελέγξεις και να συνεχίσεις. Όλα μέσα στον υπολογιστή. Οπότε, αν αρχίσεις να κάνεις σούπερ γρήγορα το "δοκίμασε 100.000 ιδέες και πέτα τις 99.900 μαλακίες", αλλάζει πολύ το πράγμα.

Στο τελευταίο πολιτικό κομμάτι γενικά συμφωνώ μαζί σου. Εμένα βασικά με απασχολεί περισσότερο αυτό που γίνεται ήδη τώρα παρά το αν κάποια στιγμή το superintelligence θα ξυπνήσει και θα αποφασίσει μόνο του τι πολιτική έχει. Αυτή τη στιγμή έχεις λίγες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν μαζέψει απίστευτο compute, τα καλύτερα μοντέλα και πλέον ίσως και τη δυνατότητα να κάνουν έρευνα σε κλίμακα που κανένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να πλησιάσει. Και αυτές αποφασίζουν ποιος έχει πρόσβαση, τι αξίζει να ψάξουν και πού θα πέσουν οι πόροι. Δεν χρειάζεται το AI να αποκτήσει ιδεολογία μόνο του για να έχει σημασία τι ιδεολογία έχουν αυτοί που αποφασίζουν τι θα κάνει :D
Spectator έγραψε:
Κυρ Σεπ 13, 2026 9:53 am
Ssouliss είμαστε σίγουροι ότι τα μποτάκια θα είναι στα χέρια κάποιων , έστω και λίγων ? Γιατί από ότι φαίνεται πάμε στο σενάριο Β του papp7 🤯

https://darioamodei.com/post/we-must-pace-the-frontier
Δεν θα έδινα την παραμικρή σημασία στο τι λέει αυτός, ο Αλτμαν, ο άλλος τυπάρας που δεν θα ονομάσω γιατί θα γίνουν summoned οι εν δυνάμει δισεκατομμυριούχοι του μπασκετφόρουμ να στηρίξουν το είδωλο τους, και όλο το σινάφι τους.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Κυρ Σεπ 13, 2026 10:59 am

Υποσχέθηκα tldr για τα μέλη με διάσπαση προσοχής και γιατί θέλω ο @shaq7 να ξέρει τι γίνεται:

TLDR: Η OpenAI άκουσε ότι κάποιοι μαθηματικοί πλησιάζουν στη λύση ενός πολύ γνωστού μαθηματικού προβλήματος πέταξε πάνω του ένα κάρο ΑΙ και μέσα σε 88 ώρες έβγαλε μια προτεινόμενη λύση 166 σελίδων. Αν είναι σωστή, μιλάμε για τεράστιο επιστημονικό αποτέλεσμα.

Τα περίεργα είναι τα γύρω γύρω όμως. Οι μαθηματικοί που ήδη δούλευαν στο πρόβλημα χρησιμοποιούσαν AI εργαλεία και είχαν βάλει μέσα αδημοσίευτη δουλειά τους. Δεν έχουμε στοιχεία ότι η OpenAI τους "έκλεψε" την απόδειξη, αλλά το ότι πρέπει καν να κάνουμε αυτή την κουβέντα είναι λίγο ανώμαλο εξαρχής. Ο επιστημονικός βοηθός σου μπορεί πλέον να ανήκει στην ίδια εταιρεία που έχει τους πόρους να βάλει 10.000 agents να σε προλάβουν.

Τώρα, αν αυτό γίνει κανονικότητα, αλλάζουν πολλά πράγματα μαζί. Ποιος μπορεί να κάνει επιστήμη, ποιος παίρνει credit, αν θα συνεχίσουμε να λέμε τις ιδέες μας πριν δημοσιευτούν, τι μαθηματικά χάνονται όταν ένα ιδιωτικό σύστημα δοκιμάζει χιλιάδες δρόμους και μας δείχνει μόνο τον νικητή, και τελικά ποιος αποφασίζει τι θα κάνουμε με όλη αυτή η καινούργια νοημοσύνη.

Το μεγάλο πρόβλημα τελικά ίσως να μην είναι ότι το AI θα κάνει επιστήμη αντί για εμάς. Αλλά ότι λίγες εταιρείες θα αποφασίζουν ποια επιστήμη θα γίνει.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG, C
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos

Κυρ Σεπ 13, 2026 12:43 pm

@nikolas_asteri παιδι διαμαντι!ευχαριστω για τον κοπο σου..Οτι η ΑΙ εχει αρχισει να παιρνει πρωτοβουλιες μονη της,να παρακαμπτει κανονες,κλεβει για πετυχει το αποτελεσμα κτλ δεν θα βγει σε καλο..αντε να αποφασισει οτι πρεπει να ριξει πυρηνικα σε καμια χωρα..δεν ειμαστε και πολυ μακρια απο αυτο τοσο γρηγορα που εξελισσεται.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ο Χώρος των Μελών: Προτάσεις - Mπασκετικές Αγγελίες - Συζητήσεις - Αναφορές Προβλημάτων”