για εμένα 2 είναι τα βασικά ερωτήματα που χρίζουν απάντησης για να βγάλουμε συμπεράσματα (εμείς οι φίλαθλοι γιατί οι αρμόδιοι θα γνωρίζουν τις απαντήσεις) :
1) πόσοι Ευρωπαίοι παρακολουθούν ΝΒΑ και κατ' επέκταση τι μέγεθος έχει ως brand στην ήπειρο μας
2) πόσοι Ευρωπαίοι παρακολουθούν μπάσκετ πλην Ευρωλίγκας
αν και στα δύο ερωτήματα η απάντηση είναι "λίγοι" τότε πραγματικά δε βλέπω πώς ο συνδυασμός αυτών των δύο (NBA brand και ομάδες εκτός Ευρωλίγκας) θα μπορέσει να δημιουργήσει αγορές εκατοντάδων εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων και σε πολλές χώρες κιόλας. μιλάμε για έσοδα που δεν έχει πλησιάσει ποτέ το ευρωπαϊκό μπάσκετ και που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δημιουργηθούν ώστε να βγουν οι επενδύσεις.
ακόμα και το τι είναι μεγάλη αγορά αυτή τη στιγμή σχετικό είναι. το Λονδίνο π.χ. που βάζουμε όλοι στη συζήτηση είναι προς το παρόν ανύπαρκτη αγορά όχι μεγάλη. και ούτε έχει δείξει ότι έχει άπειρο κόσμο που διψά για μπάσκετ και απλά δεν έχει διέξοδο. το δοκίμασε και η Ευρωλίγκα με τα φάιναλ 4 και τους Lions χωρίς αποτέλεσμα.
εμένα η φάση μου φαίνεται "σύμπραξη με Ευρωλίγκα ή γκρεμός" αλλά το λέω χωρίς να έχω στοιχεία φυσικά, μπορεί να κάνω και λάθος.