Coach,Coach Periklis έγραψε: ↑Παρ Ιαν 09, 2026 7:23 am
O Τσάβες όταν ανέλαβε μελέτησε τα συμβόλαια που είχε υπογράψει το κράτος με τις αμερικάνικες εταιρείες και θεώρησε ότι η Βενεζουέλα αδικείται κατάφωρα από τις συμφωνίες αυτές, στις οποίες χαρακτήριζαν το πετρέλαιο τους χαμηλής ποιότητας μαζούτ , με τις τιμές να είναι αδιανόητα χαμηλές κάτι που έκρινε ότι δεν ισχύει (εδώ δεν το έχω ψάξει παραπάνω)
επέλεξε να συνάψει συμφωνίες για το πετρέλαιο του....to the highest bidders
hIghest bidders δεν ήταν οι αμερικάνικες εταιρείες, αρνήθηκαν να υπογράψουν νέα συμβόλαια, και εκεί είναι το turning point
θεωρώ ότι προσπαθείς να είσαι αντικειμενικός αλλά πρέπει να λέμε και όλη την αλήθεια.
οι highest bidders δεν ήμουν εγώ και εσύ. Ήταν η ρωσσία, το ιράν και η κίνα που βρήκαν το τρόπο να "αγοράσουν" την πολιτίκή τους εππιρροή στην περιοχή μέσω αυξημένων τιμών.
οι χαμηλές τιμές που όντως προ-υπήρχαν ήταν και αντιστάθμισμα στα κεφάλαια και την τεχνογνωσία που έιχαν επενδύσει οι αμερικάνικες εταιρείες για την παραγωγή του πετρελαίου.
Σε αντιδιαστολή των υψηλών εσόδων των παραπάνω συμφωνιών ο Τσάβες αγόραζε όπλικά συστήματα από τις χώρες αυτές - δήθεν για να σπάσει τον τσαμπουκά των αμερικάνων - είδαμε όλοι πόσο πολύ βοήθησαν τα όπλα αυτά.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ότι παρά τα αυξημένα έσοδα του κράτους, ο λάος της Βενεζουέλας πείναγε παρά τα μικρο-κοινωνικά προγράμματα που εφάρμοσε.
Η Αμερική απάντησε με μερικό αποκλεισμό και ταυτόχρονα ο Τσάβες χρησιμοποίησε τα αυξημένα έσοδα για να αγοράσει τα δικαιώματα πλειοψηφίας των αμερικάνικών εταιριών πετρελαίου -με το ζόρι- που μέχρι τότε δραστηριοποιούνταν στη χώρα. Πρακτικά κρατικοποίησε χωρίς συναίνεση τις αμερικανικές εταιρείες που ήταν οι μόνες που είχαν την τεχνογνωχία και τη δυνατότητα εξόρυξης.
προφανώς και η κατάσταση με τον καιρό θα χειροτέρευε ...
Όλα τα παραπάνω είναι ένα κλασικό sequence στη σύγχρονη ιστορία, το οποίο επαναλαμβάνεται

BasketForum – Ιστορικό Αρχείο