Παρακάτω διολισθαίνεις σε μία σημαντική αντίφαση. Ενώ σήμερα δέχεσαι την ΑΡΑ σαν έγκυρο οργανισμό και τις επιστημονικές τις παραδοχές, για εσένα μέχρι το 1973 είχε τη μορφή εξουσίας. Αν αύριο παραδεχτεί κάτι διαφορετικό από το ιδεολογικό πλαίσιο το δικό σου πάλι θα της προσδώσεις χαρακτήρα εξουσίας.
Εγώ σου έδωσα τον ορισμό των ηθικών αξιών, ποιοι παράγοντες τις διαμορφώνουν και τη σημασία για το άτομο και για το κοινωνικό σύνολο. Αν εσύ επιμένεις να δίνεις άλλο ορισμό, ή να θεωρείς ότι εξυπηρετούν σκοπούς, δεν μπορώ να σε εμποδίσω αλλά δεν θα προσπαθήσω παραπάνω να σε πείσω.
Αναφέρεσαι σε επιλεκτική κρίση, ενώ είμαι ξεκάθαρος ως προς τις διατυπώσεις μου. Δεν αμφισβήτησα σε κανένα σημείο της τοποθέτησής μου τα επιστημονικά ευρήματα, αλλά άσκησα κριτική επί της μεθοδολογίας και της ερμηνείας των αποτελεσμάτων, από την στιγμή που σαν επιστήμονας έχω διαπιστώσει βασικές παραβιάσεις των αρχών της επιστημονικής δεοντολογίας όπως η ακρίβεια της έρευνας και η διαφάνεια των μεθόδων.
Επειδή οι όροι ειδική και γενική σταθερότητα και αστάθεια μάλλον δεν έγιναν κατανοητοί επεξηγώ με παράδειγμα.
Για να γίνει σύγκριση περιβάλλοντος μεταξύ των ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών λήφθηκε ένας αριθμός χ σταθερών ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών. Έστω ότι ο αριθμός αυτός ήταν 10 ζευγάρια/ κατηγορία. Από αυτά τα 5 ομόφυλόφιλα και τα 5 ετεροφυλόφιλα είχαν τα ίδια αποτελέσματα οπότε το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ομοφυλόφιλα και ετερόφυλα ζευγάρια είναι εξίσου σταθερά. Αυτή είναι η ειδική συνθήκη. Η γενική συνθήκη είναι όταν για παράδειγμα στα 100 ζευγάρια χωρίζει το 30% των ομοφυλόφιλων έναντι 20% των ετεροφυλόφιλων, άρα από αυτά τελικά τα 35ζευγάρια ομόφυλων θεωρείται κατάλληλο περιβάλλον έναντι 40ζευγαριών ετεροφυλόφιλων. Οπότε όπως καταλαβαίνεις στη γενική εικόνα πληθυσμού το αποτέλεσμα αλλάζει. Σε απόλυτα ποσοτά? Συγκεκριμένα ποσοστά διαζυγίων,
ΗΠΑ : 12% Γυναικεία ομόφυλα, 2% αντρικά (με παιδί συγκεκριμένα) έναντι 8,3% ετερόφυλων, ενώ για τα αντρικά ζευγάρια σε άλλη μέτρηση τα ποσοστά διάλυσης εντός 10 ετών ήταν 27% (ομόφυλα αντρικά) έναντι 22% ετερόφυλα.
Ολλανδία (εντός 10ετίας): 30% γυναικεία ομόφυλα, 15% αντρικά ομόφυλα, 18% ετερόφυλα
Σουηδία (εντός 15ετίας): 40% γυναικεία, 30% αντρικά , 30% ετερόφυλα
Νορβηγία: (γυναικεία) 29% υψηλότερο ποσοστό από τα ετερόφυλα, (αντρικά) 5% χαμηλότερα από τα ετερόφυλα.
cbs.nl/en-gb/news/2021/13/20-years-of-g ... %20percent
en.wikipedia.org/wiki/Divorce_of_same-sex_couples
cne.news/article/1681-norwegian-researc ... t-unstable
Όσον αφορά το μοντέλο του Meyer, το έχεις τελείως παρεξηγημένο. Δεν αναφέρεται στο γενικό στρες που βιώνουν τα άτομα αλλά στο μειονοτικό, το οποίο είναι πρόσθετο στρες και πηγάζει από τις κοινωνικές και πολιτισμικές δομές και όχι από ατομικές αδυναμίες. Και γι΄αυτό προκρίνεται για να γίνουν αλλαγές πολιτικής στην ευρύτερη κοινωνία. Οι έρευνες που ανέφερα, έρχονται να αμφισβητήσουν αυτό το μοντέλο για αυτόν ακριβώς το λόγο. Γιατί οι αλλαγές πολιτικής και ο περιορισμός του στίγματος δεν βοήθησαν στη μείωση των ψυχικών προβλημάτων των ανθρώπων.
Νικόλα δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να συνεχίσω τη συζήτηση. Με συγχωρείς. Σε ευχαριστώ πάντως για την ανταλλαγή απόψεων και με συγχωρείς αν σε κάποια σημεία υπήρξα επιθετικός ή προσβλητικός. Η ειλικρινή μου διάθεση ήταν αρκετά φιλική. Παρακολουθώ όλα τα άρθρα σου και δεν θα ήθελα η διαφωνία μας να αποτελέσει τροχοπέδι για ενδεχόμενη συνέχιση της παρούσας συζήτησης ή μελλοντικής για άλλο θέμα ή κυρίως για άρθρα όπως αυτό ή τα προηγούμενα. Ειλικρινά, όταν βρίσκω χρόνο θα μπαίνω να διαφωνούμε.

BasketForum – Ιστορικό Αρχείο